György
14 °C
24 °C

Drága forint, olcsó utazás

2004.04.08. 08:47
Kedvezően hat a forint árfolyamának változása a kiutaztatási piacra. Amennyiben a jelenlegi szint tartós lesz, egyes utazási társaságok akciókat kívánnak indítani.
A nyári árakat az utazásszervezők még a jelenleginél erősebb euróárfolyam figyelembevételével kalkulálták, az árak azonban a tavalyi évhez képest így is csökkentek. Ez a nemzetközi szinten csak lassan élénkülő kereslettel, valamint az élesedő versennyel magyarázható - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Szvoboda János, a NUR Neckermann Kft. cégvezetője.

Lemondhatnak

Az utazási irodák ajánlataik meghatározásakor úgynevezett kalkulációs árfolyammal számolnak, s amennyiben ez jelentősen változik, fenntartják a jogot áraik megváltoztatására. Ha a mostani, számukra kedvező árfolyamváltozás tartósnak bizonyul, a cégek egyedi döntésük alapján lemondhatnak az árfolyamnyereség egy részéről, vagyis engedhetnek az áraikból. Amennyiben az euró árfolyama nem tér vissza 260 forint fölé, az IBUSZ Utazási Iroda növelné meglévő akcióinak mértékét - mondta Gál Pál Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. vezérigazgatója. Szvoboda szerint viszont az erősödő forint további árcsökkenést nem fog előidézni a piacon, mivel a kiutaztatók eddig is szinte erőn felül teljesítettek a kereslet élénkítése érdekében, ezért a jelenlegi árfolyamot inkább gazdasági helyzetük stabilizálására használják ki az utazási irodák.

Pszichés hatás

Ez persze nem hátrány az utasokra nézve sem, vélekednek más szakemberek, akik szerint a magyarországi utazásszervezők által indított utaknál a valós költségcsökkentő hatás nem olyan jelentős, mégis ezeknél az utaknál is érezhető lesz az utazási intenzitás növekedése, nem utolsósorban pszichés okokra visszavezethetően. A cégek válaszaiból az derül ki, hogy az árfolyamváltozásnak eddig nincs érzékelhető hatása a keresletre, az utasok inkább az előfoglalási kedvezményekre koncentrálnak, ami átlagosan 10 százalékot jelent a legtöbb irodánál.

Előbb-utóbb biztosan nő az utazási kedv az árfolyamváltozásnak köszönhetően - véli Anton Vidic, a Horvát Utazási Iroda tulajdonosa. A cég a kalkulált árfolyamtól történő plusz-mínusz 10 százalékos eltérés esetén változtatja meg árait és kezd akciókba. A nyári utak értékesítése még az árfolyam erősödését megelőzően igen dinamikusan indult, a várhatóan tovább növekvő kereslettel pedig még inkább felpöröghet a repülő-, illetve szálláskapacitások lekötése. Az elmúlt évekhez képest a Neckermann kevesebb úgynevezett last minute ajánlatra számít.