Erik, Alexandra
EUR 385,31 Ft
USD 365,85 Ft
11 °C
23 °C

Hiába gyengül a forint, olcsóbban utazhatunk

2003.02.04. 09:11
A nyári utazásokra szóló szerződéseket az utazási irodák már megkötötték a partnereikkel, így a forint gyengülése már nem szólhat bele a napokban piacra kerülő ajánlatok árazásába.
Mint Mohácsi Péter, a Vista Utazási Irodák Kft. pénzügyi igazgatója elmondta, áraikat leginkább a forint árfolyamsávjának közepéhez igazítják, ami nagyfokú biztonsági rést jelent. A pénzügyi vezető elismerte, hogy a társaság az elmúlt hónapokban nyert ugyan a forint erősödése miatt olcsóbbá vált utakon, ám ez csak ellensúlyozta a pénzváltásból származó bevétel csökkenését.

Kalkulálnak a mozgással

Tarnóczi Barna, a Tensi Tours igazgatója kifejtette, cégük bankárok és árfolyambrókerek véleményét is kikéri a szerződéskötések előtt. A szakembertől megtudtuk, hogy az iroda - a piac többi szereplőjéhez hasonlóan - átlagosan 10 százalékos árfolyammozgást minden esetben kalkulál az árak kialakításakor.

A Tensi így most sem tervez áremelést a forintgyengülés miatt. Az elmúlt hónapok forinterősödése az igazgató szerint ugyanakkor lehetővé tette, hogy bizonyos - döntően dollárelszámolású - utak esetében (Thaiföld, Kenya) útjaikat az eredetileg meghirdetett árnál olcsóbban kínálják.

Öt százalék a határ

Az OTP Travel a téli ajánlatok elkészítésénél számolt a forint jelentős felértékelődésével, így az utakat olcsóbban tudta kínálni - mondta el Molnár Judit ügyvezető igazgató. Segítette őket a versenyképes árban az is, hogy a szezon főtermékének számító egyiptomi utazásokat a bizonytalan közel-keleti helyzet miatt a korábbinál lényegesen olcsóbban tudták lekötni ottani partnereiknél. A társaság általános szerződési feltételei ugyan 5 százalékos árfolyammozgás esetén engedik, hogy azt az iroda teljes egészében áthárítsa az ügyfélre, ám az ügyvezető igazgató szerint ehhez a forint tartós mélyrepülésére lenne szükség, erre pedig a jelenlegi rövid periódus eseményei alapján nem kell számítani. Ugyancsak öt százaléknál húzza meg az árfolyamváltozás érvényesítésének határát a Neckermann, ám mint Békefi Veronika igazgató nyilatkozta, a társaság olyan kedvező megállapodásokat tudott kötni a partnereivel, hogy az utak drágítására egészen biztosan nem lesz szükség.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét