Botond, Mózes
EUR 385,87 Ft
USD 369,91 Ft
12 °C
29 °C

Nyaralók után szimatol az APEH

2003.02.13. 10:36
Utazási irodákat szólított fel a nagyobb összegű nyaralásra befizetők adatainak kiszolgáltatására az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) - tudta meg a Világgazdaság. Az APEH revizorai néhol a 300 ezer, másutt az 500 ezer forintnál drágább utazásokban részt vettek nevét, címét tudakolták.
Van olyan iroda, amelytől a vonatkozó törvényekre hivatkozva követelték az ügyfelek adatait, de olyan is akad, ahol az egyébként folyó APEH-ellenőrzés "mellékeseként" szerették volna megtudni azokat. Érdekesség, hogy a revizorok egyetlen esetben sem a legfrissebb adatok iránt érdeklődtek, de minden tudomásunkra jutott esetben szerették volna megismerni a 2000-es és a 2001-es kimutatásokat. Tudomásunkra jutott olyan eset is, amikor az adóhivatal operatív ellenőrzési osztálya kifejezetten a jogszabályokat citálva kérte az adatszolgáltatást. A lapunk által megkérdezett jogászok szerint azonban az adóhatóságnak nincs törvényi felhatalmazása, hogy adózók meghatározott körére vonatkozóan általános nyilatkozattételi kötelezettséget rendeljen el.

Félmillió felett

Az adóhivatal a vele kapcsolatban álló gazdálkodószervezeteknél nyilvántartott adatok iránt "kíváncsiskodott". Megkérdeztük az APEH-et is, milyen célból tudakolják az utazók adatait, és arra is kíváncsiak voltunk, miért pont a 2000. és a 2001. évi befizetések érdekelték a revizorokat. Az APEH lapzártánkig nem válaszolt felvetéseinkre.

Az ügyben több vidéki és fővárosi utaztatónál is érdeklődtünk, amelyek közül egy miskolci székhelyű vállalkozás megerősítette, hogy nemrégiben kapott ilyen felszólító levelet. A Világgazdaság információi szerint az Eurotoursnál jelenleg is folyó, átfogó APEH-vizsgálat részeként "egyéb adatszolgáltatási kötelezettség" címszóval kértek adatokat - 1998-2001 közötti évekre vonatkozóan - az 500 ezer forintért vagy többért vásároló utasokról. Úgy tudjuk, kifejezetten az észak-pesti igazgatósághoz tartozó adózók adataira (név, cím, befizetett összeg) voltak kíváncsiak az ellenőrök. Információink szerint több jelentős kiutaztatóirodánál is folyik jelenleg az Eurotourséhoz hasonló vizsgálat.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) nem tud ilyen típusú felszólító levelek létezéséről - közölte Molnár Gabriella, a szervezet elnöke. A szövetség minden ilyen próbálkozás ellen határozottan tiltakozik, hiszen etikátlannak tartja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek