Judit
2 °C
7 °C

Önök Görögbe akarnak menni

2007.05.15. 07:38
A nyaralásokat szervező irodák szinte kivétel nélkül jelentős növekedést tapasztalnak a 2006-os előszezonhoz mérten, pedig szakemberek attól tartottak korábban, hogy a gazdasági megszorítások és az elmúlt hónapok zavargásai miatt érezhetően megcsappan majd a magyarok utazási kedve: nem csak pénzük, kedvük sem lesz otthagyni lakásaikat a bizonytalan belpolitikai helyzetben.

A tavalyi év hasonló időszakához képest 12 százalékkal magasabb a megrendelésállományunk idén, igaz, ez egyelőre elmarad a tervezett 15-18 százaléktól - mondta a Napi Gazdaságnak Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikai igazgatója. A prímet ezen a nyáron is Görögország viszi, a mediterrán úti célra az apartmanoktól a luxusszállodákig minden kategóriában jelentősen nőtt a kereslet.

Az IBUSZ mintegy 40 százalékos növekedést könyvelhet el e desztináció esetében, amely egyebek mellett a Pécsről induló korfui járat beindításának, a 10-11 naponta felszálló zakintosi gépnek és a 2006-ban csatasorba állított, mostanra beérő kefalóniai charterjáratnak köszönhető.

Bulgáriától Baliig

Bulgária iránt is jóval felülmúlta a várakozásokat a magyar turisták érdeklődése, míg Horvátország, Olaszország esetében változatlan a tavalyihoz képest a kereslet az IBUSZ-nál. A télen nagyon sikeres thaiföldi, Srí Lanka-i vagy a Maldív-szigeteki kínálatunk ilyenkor inkább a választék színesítését szolgálja - tette hozzá Komora Zoltán.

A távol-keleti célpontok nyáron a monszun miatt nem vonzzák tömegesen a magyarokat - az egyetlen kivétel talán Bali -, legfeljebb egy-egy céges megrendelés fut be az utazási irodákhoz.

Előszezon, utószezon

Közel 50 százalékkal nőtt az előfoglalásaink száma 2006-hoz képest, az összetételben jelentős változás nem történt: a "sztár" továbbra is Görögország - közölte a lap érdeklődésére Pap Gábor, az 5 Kontinens Utazási Iroda kiutaztatási vezetője. Ami a területi eloszlást illeti, Korfu a legkedveltebb sziget, a rodoszi forgalom is megugrott az utóbbi években, míg Krétán kisebb visszaesést tapasztaltak. A spanyolországi Costa Bravát ismertsége és az országon belüli viszonylagos olcsósága teszi népszerűvé. Ciprust az ország viszonylag alacsony életszínvonala taszítja a visszaesők közé - véli Pap.

Az 5 Kontinensnél azt látják, hogy elsősorban az olcsó középkategóriás és az elő-, utószezon kedvezményes útjai népszerűek.

A robbantás nem számít

A Quaestornál sem panaszkodnak: desztinációtól függően 20-60 százalékkal nőtt az előfoglalások száma, aminek valószínűleg az a magyarázata, hogy sokan nem mentek síelni télen, így maradt pénzük a nyaralásra, és az időjárás is kedvezően alakul.

Az izmiri robbantás ellenére nagyon nagy a keletje a török utaknak, a görög világból különösen Kréta nyugati fele és Zakintos népszerű - mondta Végh Balázs, a Quaestor Utazási Iroda kiutaztatási üzletágvezetője. Tunézia örök sláger, az egyiptomi Hurghadát is sokan keresik, és várakozáson felül teljesít Costa del Sol és Ibiza is - tudtuk meg Zám Tibortól, a Best Reisen ügyvezető igazgatójától, aki kicsivel jobb előszezoni foglalásokat lát, mint egy évvel korábban.

A Kartago Toursnál a kínálatban szereplő országok közül egynél sem esett vissza a kereslet. Várhatóan Görögország és Törökország lesz kiemelkedően népszerű utazási célpont - véli Rábai Miklós, a cég jogásza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?