Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milyen állami cégekből gazdagodhat meg?

2008.04.24. 10:37
Nem okozott meglepetést az Új tulajdonosi programba kiválasztott cégekre vonatkozó előterjesztésével a program tanácsa, amely csütörtökön ismertette javaslatát Gyurcsány Ferenc kormányfővel. A testület 5-15 százalékos árfolyamkedvezményt, részletfizetési lehetőséget és árfolyamnyereség adó mentességet is javasol.

A korábban már megjelent találgatásoknak megfelelően az Állami Autópályakezelő Zrt., az MVM, illetve a róla leválasztott Mavir, a Szerencsejáték Zrt., egy-két ingatlanokat tartalmazó holding, a későbbiekben pedig a Magyar Posta Zrt. lennének azok a cégek, amelyeket bevonnának a kedvezményes részvényvásárlási programba.

Ezeken túl felvetődött még víziközmű- és agrártársaságok, valamint a Tokaj Kereskedőház neve is - ismertette a még kidolgozásra szoruló, a főbb vonalakat tartalmazó javaslatot Mészáros Tamás, az Új Tulajdonosi Program Tanács elnöke a testület ülése közben.

Árfolyamkedvezmény és adómentesség

A tanács egyebek között azt javasolja, hogy a részvényeket 5-15 százalékos árfolyamkedvezménnyel lehessen megvásárolni, három-öt éves részletfizetés mellett, és ne kelljen árfolyamnyereség adót fizetnie annak, aki öt éven túl adja el a papírokat. Mészáros Tamás hangsúlyozta, hogy a programmal a lakosság jelentős köre juthat kedvezményesen vagyonhoz. A fő cél, hogy ezzel felelősen és kulturáltan tudjanak gazdálkodni az állampolgárok és minél hosszabb ideig tartsák meg a részvényeket - mondta.

A vállalati előnyök közé sorolta a testület elnöke, hogy a programban résztvevő cégek nyilvánossá válnak, irányításukban intézményi befektetők is részt vesznek, ami a vállalati hatékonyságot növeli.

Kiskorúaknak is

Néhány illúzióra is felhívta a tanács a miniszterelnök figyelmét, ezek közül Mészáros Tamás azt emelte ki: mivel a magyar lakosság 51 százalékának semmilyen megtakarítása nincs, nem látnak arra lehetőséget, hogy ez a kör jelentősen megmozduljon. Csak a felső kétötödbe tartozó hányad rendelkezik megtakarítással, befektetéssel, a program célja éppen az, hogy ez a kör bővüljön.

Azt is javasolják, hogy a 18 év alattiakat is vonják be a programba, számukra a szülők vásárolhassanak kedvezménnyel részvényeket. A tanács azt is javasolja, hogy az ÚTP keretében megszerzett értékpapírok öröklése illetékmentes lehessen.