Botond, Mózes
EUR 385,09 Ft
USD 369,72 Ft
12 °C
29 °C

Válasszon üzleti csomagot az Indexszel!

2008.03.07. 12:00
Az egyre nagyobb versenynek köszönhetően nagyon sok számlacsomag közül választhatnak a mikro- és kisvállalkozások. Vannak kifejezetten kezdővállalkozásoknak, rendszeresen és sokat utalóknak, inkább bankfiókba járóknak, netbankolóknak, kis forgalmúaknak szóló konstrukciók. Érdemes körbenézni, több ezer forintot is spórolhatunk havonta, ha megtaláljuk a nekünk való csomagot.

A mikro- és kisvállalkozásoknak az egyik legnagyobb álladó költséget a számlavezetéssel, átutalással kapcsolatos költségek jelenthetik, nem mindegy tehát, hol és mennyiért vezetik számlájukat. Egyre több az olyan konstrukció, ahol az ügyfelek maguk állítják össze, mire van szükségük. Összehasonlítottuk a legkisebb vállalkozásoknak ajánlott konstrukciókat, és kiderült, forgalomtól és szokásoktól függően mindenki megtalálhatja a számára legolcsóbbat. A pénzintézetek többségében nagyon sokféle csomag közül választhatnak az ügyfelek igényüknek, szokásaiknak és forgalmuknak megfelelően.

Az ügyfelek majdnem mindegyik pénzintézetnél választhatnak alacsony számlavezetési díjú csomagok között, ezeknek a hátránya, hogy drágább az utalás. Ezeknél a csomagoknál a havidíj néhány száz forint, viszont az utalt összeg 0,2-0,3 százalékát, de minimum 200-300 forintot vonnak le. A drágább havi díjú csomagoknál (itt a díj néhány ezer forint is lehet) ennél olcsóbb az utalás: az összeg 0,1-0,2 százalékát, minimum 100-150 forintot vonnak le. Így azoknak, akik többet utalnak, érdemesebb lehet a drágább alapdíjas csomagot választania, mert a sok utalással még mindig olcsóbban járhatnak, mint az egyébként olcsónak mondott csomagoknál. Ez utóbbiak azoknak érik meg, akik alig, vagy csak nagyon keveset utalnak.

Döntsön az ügyfél

Olyanok is vannak a csomagok között, melyek alakíthatóak, az ügyfél maga választja ki, milyen szolgáltatásra van szüksége. Az Erste Válogatás Számlacsomagot az Erste Bank mikro- és kisvállalati ügyfeleinek egyaránt ajánlja. A számlacsomag az ügyfelek kezébe adja a "válogatás" lehetőségét. A csomag részét képező forint bankszámlához az kedvezményeket kínálnak, melyek két csoportjából az ügyfelek szabadon választhatnak egyet-egyet, így összeállíthatják a vállalkozásuk igényeire szabott számlacsomagot. Ráadásul, ha időközben változnak az ügyfelek tranzakciós szokásai, a számlacsomaghoz tartozó kedvezmények összetételét bármikor - akár minden hónapban – megváltoztathatják. Az első csoportból az ügyfél kedvezményes forint átutalást (amely bankon belül jutalékmentes, bankon kívül pedig 0,1 százalék vagy minimum 75 forint) jutalékmentes pénztári befizetést, vagy díjmentes számlavezetést igényelhet. A másik csoportból a díjmentes elektronikus banki szolgáltatás, a 3 százalékos látra szóló, forint betéti kamat vagy díjmentes dombornyomott bankkártya közül lehet választani. Az így összeállított számlacsomaghoz díjmentes netbank és telebank szolgáltatás kapcsolódik, valamint elektronikus bankkártya, mely az első évben díjmentes. A kedvezmények igénybevételét az Erste nem köti további feltételhez, az korlátlan időtartamra igénybe vehető.

A CIB Banknál az ügyfélre bízzák a döntést, a holnapjukon lévő díjkalkulátorral bárki eldötheti, hogy az ő vállalkozásának melyik a legmegfelelőbb csomag. A legkisebb cégeknek például a CIB Bázis számlát ajánlják. A havi számlavezetési díj 299 forint, ehhez a CIB Internet Bankot is használhatják az ügyfelek. A már ötezer forint elhelyezésével megnyitható CIB Bázis számla azon vállalkozások számára a legelőnyösebb, amelyek havonta átlagosan tíz vagy annál is kevesebb, százezer forint nagyságrendű forintátutalást indítanak. A mikro- és a kisvállalkozások jellemző pénzügyi szokásaihoz szintén illeszkedő számla a Mikro Üzleti Számla, illetve a Piccolo Számla, ezekt a havonta átlagosan 20-25, vagy annál kevesebb (átlagosan 140-150 ezer forint vagy kisebb összegű) átutalás kezdeményezése esetén ajánlják.

Az UniCredit Banknál 14 különböző számlacsomagból, hét standard és hét szakmai specifikus kisvállalkozói számlacsomagból választhatják ki ügyfeleik az igényeiknek leginkább megfelelőt. A szakmai célcsoportos számlacsomagokon túl, minden 300 millió forintnál kisebb éves nettó árbevételű kisvállalkozás és egyéni vállalkozó számára elérhető számlacsomagok: Bázis, Standard, Komfort, Elektronikus, Mini-max, Első, valamint a kizárólag egyéni vállalkozóknak szóló Dupla számlacsomag. A legolcsóbb kisvállalkozói számlacsomag az Első: ehhez netbanki és telebanki szolgáltatás is jár, illetve ingyen bankkártyát is kapnak az ügyfelek. Kis-közepes számlaforgalom esetén, a leggyakrabban elektronikus tranzakciókat végző ügyfelek részére az Elektronikus csomagot, a legkedvezőbb havi díj ellenében, elsősorban kezdő vállalkozásoknak, gyakori elektronikus tranzakciók végzése mellett a Mini-max számlacsomagot javasolják.

Csomagban olcsóbb

Az MKB Banknál az induló vállalkozások számára a Dinamika Szolgáltatáscsomag a legolcsóbb, mikrovállalkozásoknak pedig a Mikro csomagot ajánlják. Előbbinél 220 forint, utóbbinál havi 1760 forint a számlavezetési díj, de a drágább csomag több kedvezményt és lehetőséget is tartalmaz, így vállalkozástól függően, összességében akár olcsóbb is lehet. Jár hozzá például ingyenes Visa Electron kártya, kedvezményesen lehet utalni, igyenes havi kivonatot kapnak az ügyfelek. A Nova szolgáltatáscsomagál fix összegű számlavezetési díj helyett 3750 forint minimum forgalmi jutalék követelményt érvényesítenek (ez olyan, mint a telefonoknál a lebeszélhető kártya). A Készpénzes csomagot pedig azoknál a vállalkozásoknál alakították ki, melyek jellemzően nagymennyiségű napi készpénzbevételt szállítanak.

Forgalomhoz illő választás

A K&H Bank a Start számlacsomagot ajánlja. A pénzintézet tapasztalatai szerint a hosszabb ideje működő vállalkozások jellemzően forgalmuk alapján választanak olyan számlacsomagot, amely a forgalmuk várható mértéke alapján minimalizálja a számlavezetéssel járó kiadásaikat, így forgalomtól függően választhatnak a K&H dinamikus vagy K&H aktív számlacsomagok közül. Minél biztosabban tudják megbecsülni várható forgalmunkat, annál inkább hajlanak a fajlagosan olcsóbb, de magasabb induló díjjal rendelkező csomagok kiválasztására. A cél az volt, hogy olyan számlacsomagokat alakítsanak ki, amelyekkel az ügyfél egy fix havi díjért több banki szolgáltatást is igénybe vehet, a számlacsomag díja pedig kedvezőbb, mintha az abban foglalt szolgáltatásokat külön-külön igényelné. Hat különböző számlacsomag közül választhatnak az ügyfelek.

Az OTP Banknál tíz számlacsomag közül választhatnak a mikro- és kisvállalkozások. Kezdő, illetve kevés tranzakciót lebonyolító vállalkozásoknak a már 550 forint havi csomagdíj mellett elérhető Bázis számlacsomagot, az elektronikus csatornákat kedvelő kezdő vállalkozásoknak pedig a Mikro számlacsomagot ajánlja a hitelintézet. A hagyományos bankolást előnyben részesítők számára a Standard számlacsomag, nagyobb cégeknek pedig a Komfort számlacsomag lehet a legkedvezőbb.

A Budapest Bank induló és már működő mikrovállalkozásoknak a Mikro E-csomagot ajánlja. A csomag havidíja 399 forint, ezt azonban az első hat hónapban elengedik. Azok az ügyfelek, akik ezt a csomagot választják, ingyenesen jutnak Budapest Vállalati Kártyához, valamint az Internetbank szolgáltatást is díjmentesen vehetik igénybe. Más számlacsomagokhoz képest az elektronikus utalásokat is kedvezőbb feltételekkel intézhetik.

Szabott profil

Az ELLA a Vállalkozói számlát ajánlja, a számlanyitási díj tartalmazza a bankkártya előállításának és első kétéves díjának költségét is, internetes bankolási lehetőséget egy egyszeri ötezer foritos díj mellett igényelhetnek az ügyfelek.

A Commerzbank 2004 év végén indította el kis- és középvállalati stratégiáját. A bank a kkv-ügyfelei számára is ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyek eddig csak a nagyvállalatok számára voltak elérhetőek, kifejezetten mikrovállalkozásoknak kialakított csomagja nincsen. Profilra szabott számlacsomagjaikat elsősorban azon vállalkozások számára állították össze, amelyek éves nettó árbevétele 150 millió és 1,5 milliárd forint közé esik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek