Gerzson
-3 °C
2 °C

Telítődött az üzlethálózat Magyarországon

2005.09.05. 11:21
Fél év alatt 443 üzlettel kevesebb működött Magyarországon, bevásárlóközpont is csak egy nyílt - tette közzé a KSH. A hipermarketek száma 44-re emelkedett a Tescónak köszönhetően. Az élelmiszerboltok száma tovább csökken, a forgalom egyre nagyobb hányada a hipermarketek és diszkontláncok üzleteibe tolódik át.
Telített a kiskereskedelmi hálózat Magyarországon, az első fél évben 443 üzlettel lett kevesebb. A második negyedévben 127 üzlettel lett több, ez az előző évi növekedés felét sem éri el. Ugyanebben az időszakban 6800 új üzletet nyitottak és 6700-at zártak be - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal honlapjáról. Egy év alatt az üzletek 15 százaléka cserélődött ki.

Az elmúlt néhány évben minden negyedévben nyílt nagy alapterületű kiskereskedelmi egység, az idén azonban csak a második negyedévben. A bevásárlóközpontok száma a döntően lakberendezési üzleteket magában foglaló törökbálinti Max City megnyitásával bővült. A hipermarketek közül a Tesco Gödöllőn és Kisvárdán nyitott egy-egy újabb egységet, melyekkel együtt az áruházlánc által Magyarországon működtetett hipermarketek száma 44-re emelkedett. A szakáruházak sorát a Bricostore bővítette a Csömörön megnyílt legújabb üzletével. A négy új nagy alapterületű üzlet mindegyike Budapesten kívül - közülük három Pest megyében - helyezkedik el.

A KSH adatai szerint a második negyedévben a városokban nőtt, a községekben csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma, féléves szinten pedig mindegyik településtípusban csökkent az üzletek száma. Az üzlettípusok közül az élelmiszer üzletek számának több éve tartó csökkenése tovább folytatódott. 2001 vége óta több mint 2600-zal, ebből az utolsó félévben közel 800-zal, az utolsó negyedévben 300-zal több üzletet zártak be, mint amennyit megnyitottak. Döntően az egy üzletes egyéni vállalkozók által működtetett élelmiszerüzletek száma csökkent, miközben a forgalom egyre nagyobb hányada a hipermarketek és diszkontláncok üzleteibe koncentrálódott.

Az első negyedévi kisebb csökkenés után a második negyedévben több mint 370-nel nőtt a nem élelmiszert forgalmazó üzletek száma. 2005 első félévében legnagyobb számban az iparcikk jellegű vegyes üzletek és áruházak (300-zal), a gépjármű-, járműalkatrész-üzletek (közel 200-zal), a használtcikk (90-nel), valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-üzletek (80-nal) hálózata gyarapodott. Közel egy éve megtorpant a textil-, ruházati és lábbeli-szaküzletek addigi töretlen gyarapodása: 2005. június 30-án 300-zal kevesebb egység üzemelt, mint 2004 végén.