Donát
-4 °C
2 °C

Rosszak nálunk az üzleti feltételek

2006.03.27. 15:30
Magyarország a 33. helyen áll a befektetők számára legjobb üzleti feltételeket nyújtó országok között. Hazánk megelőzi Lengyelországot, Csehország és Szlovákia azonban előttünk.
A következő öt évben is Dánia nyújtja a világon a legjobb üzleti feltételeket a befektetőknek. Magyarország kis javulással továbbra is a vizsgált országcsoport felső középmezőnyében van az Economist Intelligence Unit (EIU) most közzétett globális felmérése alapján.

A 2006-2010-re összeállított üzletiklíma-előrejelzés a 2001-2005-ös időszakhoz hasonlóan Dániát hozta ki listavezetőnek, a második legjobb befektetési célpont Finnország, amely az előző ötéves lista 6. helyéről jött fel, a harmadik helyre szorítva vissza a korábbi második Kanadát.

A felmérés
Az Economist Intelligence Unit (EIU) a világ legnagyobb, nem befektetői banki jellegű előrejelző háza a világ 82 legnagyobb, a globális termelési, kereskedelmi és működőtőke-befektetési érték 98 százalékát adó gazdaságát méri fel rendszeresen a befektetői környezet szempontjából, öt évre szóló előrejelzéseket kiadva, tíz különböző kategóriában összesen 90 altényezőt vizsgálva.

V4-ek a középmezőnyben

Magyarország az új listán egy hellyel a 33-ikra lépett előre, de a régióbeli államok közül csak a 37. helyen lévő Lengyelországot előzi meg. Csehország a 27., Szlovákia a 24. helyen áll. A nyolc kelet-európai EU-tagállam közül a legjobb helyezést Észtország érte el, amely a huszadik helyezést érte el.

A nagyok

A legnagyobb gazdasági erőközpontok közül Nagy-Britannia és az Egyesült Államok visszacsúszott, Nagy-Britannia a negyedik helyett most a hetedik, az USA az ötödik helyett a nyolcadik helyen áll. A brit üzleti környezet megítélését főleg a jelentős makrogazdasági egyensúlytalanságok, a mind bonyolultabb és terhesebb adórendszer, az alacsony termelékenység és a "színvonal alatti" közlekedési hálózat rontja. Az Egyesült Államok esetében a szintén nagy egyensúlyhiányhoz biztonsági kockázatok, feszült nemzetközi kereskedelmi és politikai kapcsolatok, és a politikai lobbizásból eredő problémák járulnak.

Az EU legrosszabbjai

A felmérés szerint az euróövezetben a világ legjobb befektetési klímájú gazdaságai mellett a legrosszabbak is jelen vannak: 38. helyre került Olaszország, melyet az összes új EU-tag megelőzi, a 44. helyezett Görögországot pedig még Bulgária, Mexikó és Thaiföld is lekörözte ebben az összehasonlításban.

A világgazdaság következő öt éve

A következő öt évre általánosságban kedvező kép rajzolódik ki a globális üzleti környezetről, és bár a kereskedelmi liberalizálás folyamata lassúnak ígérkezik, a külkereskedelem és az árfolyamrendszerek szabadabbak lesznek, mint a XX. század eleje óta bármikor. A vezető OECD-országok erősödő protekcionizmusa, biztonsági kockázatai és makrogazdasági egyensúlytalanságai komoly kockázatot jelentenek erre az alapforgatókönyvre, de a globalizációt nem fogják kisiklatni.