Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Optimistábbak a vállalkozások

2004.04.13. 11:46
Az ipari cégek a februárinál kedvezőbben látták helyzetüket, a lakosság vásárlási kedve azonban mérséklődött az előző hónapokhoz képest - derül ki a KGI Gazdaságkutató Rt. adataiból.
Márciusban kissé emelkedett a GKI Gazdaságkutató Rt. szezonális hatásoktól megtisztított konjunktúraindexe. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint ez az üzleti várakozások javulásának eredménye, a fogyasztóké ugyanis lényegében stagnált.

Jobb és rosszabb

Az ipari cégek a februárinál kedvezőbben látták termelési helyzetüket, kilátásaikat és rendelésállományukat is. Az építőiparban különösen az elmúlt időszak termelésének és a foglalkoztatási lehetőségeknek a megítélése javult, a rendelésállományé nem változott. A kereskedelemben márciusban valamelyest élénkült a megrendelési politika.

A fogyasztók várakozása a nyári nagy zuhanás után augusztus óta alig változott. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket márciusban a februárinál rosszabbnak látták, s a következő 12 hónapban e tendencia folytatódását várták. Márciusban az előző havinál lényegesen magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek, ezzel szemben a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik alig emelkedtek. Ugyanakkor a munkanélküliség enyhe növekedésére számítottak.

A lakosság vásárlási kedve mérséklődött az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szintén pesszimistábbak lettek. Nem változott azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft