Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A cégek elégedettek a bankokkal

2008.03.26. 11:25
Egy magyarországi vállalkozás átlagosan két pénzintézettel is aktív üzleti kapcsolatban áll, de a legnagyobb vállalkozások akár 6-7 bank szolgáltatásait is igénybe veszik egyidejűleg. A cégek döntő többsége ráadásul rendkívül elégedett a bankok szolgáltatásaival - állapítja meg a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérése.

Egy legalább nettó húszmillió forint éves árbevétellel rendelkező magyar vállalkozás átlagosan két bankkal áll üzleti kapcsolatban, de a legnagyobb cégek körében akár hat-hét különböző bankkal való együttműködés sem kizárt. Az, hogy egy-egy vállalat több bankkal is kapcsolatban áll, nem a szolgáltatás minősége miatt alakult így, hiszen a pénzügyi döntéshozók minden korábbinál elégedettebbnek tűnnek főbankjukkal – állapítja meg Bacher János, a GfK Hungária kutatási cégvezetője. A felmérés során megkérdezett 2000 vezető 96 százaléka vallotta magát elégedettnek az általa legfontosabbnak tartott bank teljesítményét értékelve. Ráadásul 68 százalékuk nem csak pusztán elégedettnek, hanem nagyon elégedettnek tartja magát.

A felmérés eredményei arra is rámutatnak, hogy a bankok és pénzintézetek által nyújtott szolgáltatás és kapcsolattartás színvonalában számottevő különbség nincsen a vállalatméretnél – a kis cégek a nagy vállalatokhoz hasonlóan vélekednek bankjukról. Mára tehát a vállalati szektorban szolgáltatásokat kínáló bankok számára valóban minden ügyfél fontos ügyfél.

A vállalatok és fő bankjuk között kialakult kapcsolatok erőssége egyelőre azonban az elégedettséget is felülírja néha. Annak ellenére, hogy a vállalatok négy százaléka nem elégedett a bankjával, csak három százalék nyilatkozott úgy, hogy a jövőben valószínűleg nem tartja fenn kapcsolatát legfontosabb bankjával, megválik attól.

A bankváltással kapcsolatos legfőbb indokok között első helyen a hitelezéssel kapcsolatos problémák állnak. Vállalatmérettől függetlenül azok a cégek hajlamosabbak leginkább a váltásra, akik a jelenlegi bankjuknál egyáltalán nem, vagy csak árbevételükhöz képest alacsony arányban hitelképesek. Ugyanakkor az is tisztán látható, hogy még a fő bankjuktól hitelt egyáltalán nem kapó cégek körében sem túl magas a bankváltást tervezők aránya – alig több mint hat százalék. Ez azt jelenti, hogy a bankok hitelezési gyakorlata ma Magyarországon meglehetősen hasonló, azaz aki az egyik helyen banki hitel formájában nem jut forráshoz, az egy másik pénzintézetnél sem számíthat sok jóra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!