Piroska
-2 °C
5 °C

Drágult a Váci utca

2003.11.18. 12:08
A világ vásárlóutcáinak bérleti díjait összehasonlító tanulmány toplistáján a Váci utca a harmincegyedikről a huszonkilencedik helyre lépett előre. A New York-i Fifth Avenue vezet.
A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantanácsadó európai leányvállalatának listáján a Fifth Avenue-t a Champs Elysées, illetve a hongkongi Causeway Bay követi. Manhattanban idén 7967 euró volt egy négyzetméter átlagos éves díja, Párizsban 6287, Hongkongban 4687. Negyedik a londoni Oxford Street (4405 euró), ötödik a sydneyi Pitt Street Mall (2903), hatodik a szöuli Kangnam Station (2646), hetedik az athéni Ermou (2640), nyolcadik a moszkvai Manyezsnaja tér (2612), kilencedik a müncheni Kaufingerstrasse (2580), tizedik a dublini Grafton Street (2304).

A Cushman & Wakefield Healey & Baker "Main Streets Across the World" című tanulmánya negyvenöt ország 226 helyszínét vizsgálja, a toplistán minden ország legdrágább helye szerepel. A legnagyobbat (hét helyet) Madrid és Prága lépett előre a listán. Madrid idén a tizenhatodik, Prága a tizennyolcadik.

Itt ezer euró

A Váci utcai bérleti díjak alakulásáról John McKie, a budapesti C&W/H&B iroda kiskereskedelmi részlegének vezetője a portfolio.hu-nak elmondta: "Továbbra is jelentős a kereslet jó minőségű Váci utcai üzletek iránt, ám az utóbbi egy évben az üzletkötések száma csekély volt. Amint újabb helyiségek kerülnek a piacra -mint például a Vörösmarty téri mintegy 6,000 négyzetméternyi üzlethelyiség az ING fejlesztésében- több üzletkötés várható, és a bérleti díjak emelkedésére is lehet számítani." A felmérés szerint a Váci utcában 1044 euró egy négyzetméter egy évre.