Mátyás
-6 °C
1 °C

Telítődhet a Váci út

2006.05.30. 08:30
Az érdeklődés továbbra is töretlen a Váci úti irodaházak iránt, de a szakemberek szerint a most készülő beruházásokon kívül többet már nem bír el a XIII. kerület legforgalmasabb útszakasza. Jelenleg egyébként nem csupán az eddig kedvelt szakaszon, a Róbert Károly körúton kívül épülnek házak, hanem a belső, beépítettebb részeken is folynak a munkálatok.

Már-már kivételesnek számít, ha néhány hónapon át nem adnak át új irodaházat a Váci úton. A pesti oldalon évek óta ezen a szakaszon a leggyakoribbak a fejlesztések. Sok évvel az első fecske megjelenése után is újabb és újabb projektekhez fognak hozzá a beruházók, az egyiket épp alapozzák, a másik majdnem kész, a harmadik még csak az előkészítés szakaszában van. Akadnak fejlesztők, akik már több épületet is felhúztak és átadtak a környéken, bebizonyosodott ugyanis, hogy nem hibázhatnak, amikor a Váci út térségére tesznek.

Jönnek a cégek lankadatlan

<> Mindennek magyarázata a töretlen bérlői érdeklődés. A cégek szívesen költöznek a rendkívül jó lokációjú városrészbe, amely tömegközlekedéssel és gépjárművel egyaránt jól megközelíthető. Hamarosan azonban fordulat várható - állítja Kalaus Valter. Az Equis Kft. ügyvezetője szerint nem bír el több beruházást ez a környék, hamarosan telítődik a Váci út. Hiába éppen a megközelíthetőség az egyik legnagyobb erénye a Duna bal partján található irodaközpontok legnépszerűbbikének, ez szab gátat a további fejlesztéseknek is.

A Váci úton és az Árpád hídon ugyanis egyre nehezebb haladni, mind több autó zúdul át a korlátozott teherbírású útszakaszon, ami előbb-utóbb véget vet az irodapiaci fejlődésnek - mondta Kalaus, aki szerint ez nem távoli vízió: a most folyamatban lévő irodafejlesztések elkészülténél már érdemes lesz azt is fontolóra venniük a cégeknek, hogy tovább bővítik-e a kínálatot a XIII. kerületben.

Az elmúlt hat-nyolc évben összesen 154 ezer négyzetméternyi iroda épült a Váci úton a Róbert Károly körúton kívül eső szakaszon, sok ezer emberrel dolgozik több errefelé, mint korábban, miközben a főutat nem szélesítették ki, a teherbírása nem lett nagyobb - részletezte a szakember.

A környéken egyébként korszerű és magas szolgáltatási színvonalú irodák épülnek, ahová nemcsak más területekről költöznek örömmel a cégek, hanem szívesen mozdulnak a XIII. kerület közeli, ám már elavultnak számító projektjeiben működő vállalkozások is. Így tehát egyfajta belső elvándorlás is érzékelhető a kevésbé modernből a minden igényt kielégítőbe. Most készült el a Center Point 2 irodaház, és néhány kilométerrel kijjebb az Optimának is a második épületét adták át, amely annyira új, hogy még be sem költözhettek a bérlők.

Tornyok a híd lábánál

Kicsit távolabb esik, mégis a tágabb értelemben vett térséghez tartozik az Árpád híd pesti hídfőjénél épült két irodaépület, a Duna Tower és a Europe Tower, amelyek fejlesztői az egyedi elhelyezkedéssel érvelnek épületeik mellett. Kalaus felhívta a figyelmet, hogy a két új toronyépülettel alapvetően megváltozott a környék képe, hiszen a XIII. kerületnek ebben a részében korábban a lakó- és sportfunkció dominált, és ez most gyökeresen átalakul. Kérdés, hogyan bírja el az amúgy sem kis forgalmat bonyolító Árpád híd a fokozódó terhelést.

Egyelőre azonban folyamatosan építkeznek a Váci úton. A Róbert Károly körúton kívül több helyen is munkálkodnak, a Duna Plaza környékén szinte megállíthatatlanul bővül az irodanegyed. A legbelső szakasz már telített, errefelé nem könnyű szabad telket találni, ennek ellenére a Dózsa György úton belül is találni folyamatban lévő építkezést. A legkevésbé frekventált a Dózsa György út és az Árpád hídi felüljáró közti szakasz.

A Dózsa György út gyűrűjén belül eső szakaszon épül a Kinnarps House. Az irodabútor-piacon ismert Kinnarps Hungary Kft. saját fejlesztésű irodaépülete a tervek szerint 2006 júliusában lesz beköltözhető, és hét szinten 7531 négyzetmétert foglalnak el az irodák. A jelenleg az út másik oldalán nem messze tevékenykedő cég átköltözteti irodáit az új székház földszintjére és első emeletére, ahol bemutatótermet is kialakítanak - tudta meg a Portfolio.hu Osváth Barbarától, a Kinnarps Kft. marketingmenedzserétől. A felsőbb szinteket kiadja a társaság, erről jelenleg egy bérlővel tárgyalnak, aki vélhetően az összes rendelkezésre álló területre igényt tart, és elsőbbségi joga lesz az üzlethelyiségekre is.

Az átlagár 13 euró

A Váci út és a Véső utca határán épülő irodaházban 13-13,5 euró a havi átlagár négyzetméterenként. Az irodház hetedik emeletén luxusirodát alakítanak ki egy nagy belmagasságú, tiszta üveg, panorámás helyiségben, ahonnan Budát és Pestet is látni lehet - részletezte a marketingigazgató. A leendő bérlő külön jól járhat a fejlesztő kiléte miatt, hiszen az irodabútor-piacon tevékenykedő cég igény esetén részletfizetési konstrukció keretében be is rendezi az ide költöző társaság irodáit.

A Váci út és a Dózsa György út kereszteződésében is új irodaház épül, igaz, itt egyelőre még csak az alapoknál tartanak. Ha elkészül az épület, összesen 13 ezer négyzetméteren áll majd a bérlők rendelkezésére, akik a két főút kereszteződéséből adódó előnyöket is kihasználhatják.

November végére készül el az Ablon Kft. új beruházása, a BC30 a Váci út legfrekventáltabb szakaszán, a WestEnd City Centerrel szemben. A Balzac utca és a Csanády utca közötti részen összesen 19 800 négyzetméteres projekt épül, beleértve az ingatlanhoz tartozó 210 garázst is. A bruttó bérbe vehető irodaterület 12 400 négyzetméter lesz, ezen felül 600 négyzetmétert foglalnak el a raktárak. A földszinti részre már megköttetett a bérleti szerződés, a többi emelet esetében pedig biztatóak a tárgyalások - tudta meg a Portfolio.hu Makkai Zsuzsannától. Az Ablon értékesítési igazgatója bízik benne, hogy a beköltözés időpontjára kitehetik a képzeletbeli megtelt táblát.

Az elhelyezkedésnek köszönhető

A kiemelkedő érdeklődés az értékesítési igazgató szerint mindenekelőtt az elhelyezkedésnek köszönhető, amit igazol az is, hogy a közvetlen közelben található házak is mind telítettek. Nem véletlen, hogy a környék projektjei kivétel nélkül sikeresek, itt ugyanis egyesül a "távol a belvárostól és mégis a belvárosban" érzése. Emiatt a jó és piacképes projekteknek biztosan nem lesznek problémáik a bérbeadással. És bár az elhelyezkedés kelti fel a bérlők figyelmét a BC30 esetében, az épület műszaki felszereltsége is figyelemre méltó - mondta Makkai Zsuzsanna. Az "A" kategóriájú irodaházak esetén megszokott szolgáltatások mind megtalálhatók, ráadásként az ötödik emeleten közös konferenciatermet alakítanak ki, amelyet valamennyi bérlő igénye szerint használhat.

Erősen belehúzott a Dózsa György út és az Árpád híd közötti szakaszon a Wallis is többlépcsős irodafejlesztésének első szakaszába. Az egykori BMW-szalon bontási munkálatai az év első hónapjaiban fejeződtek be, áprilisban pedig máris megkezdődött a Váci úthoz legközelebbre tervezett irodaházrész alapozása.