Téli idill

2002.01.08. 10:15
Hótakaró borítja az erdőket, mezőket. A természetben nehezen talál élelmet a vad, melynek táplálékát országszerte takarmánnyal egészítik ki a vadgazdák ezekben a napokban - írja a téli gondoskodásról készített összefoglalójában az MTI.
Az éhes vad nem tiszteli a magántulajdont

Somogy megyében csaknem 44 ezer nagyvadat - nagyobbrészt őzet és gímszarvast -, több, mint 19 ezer fácánt és 4100 nyulat tartanak nyilván. Az erdészetek, vadásztársaságok a téli hetekben 8350 tonna szemesterményt, 4850 tonna lédús és 800 tonnányi szálastakarmányt szállítanak ki területükre.

A 80 ezer hektáron gazdálkodó Somogyi Erdészeti és Faipari Rt. vadgazdálkodási osztályvezetője, Buzgó József elmondta: az etetőket úgy helyezték el, hogy az állatokat elcsalják velük a szántó- és gyümölcs területektől, de még így is 400 millió forintra tehető a vadkár a megyében.

Szerencsés vaddisznók a Mecsekben, toportyánok a Dráva vidékén

A Mecsek, a Zselic és a Dráva mente vadban gazdag tájain a havas-hideg napokban is elegendő eleséget találtak a szarvasok, őzek, vaddisznók, melyeknek etetése nem adott többlet feladatot az erdőgazdaságnak - tájékoztatta az MTI-t a Mecseki Erdészeti Rt termelési vezérigazgató-helyettese.

Papp Tivadar elmondta, hogy a részvénytársaság 67 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást, melynek kiemelt területe a 25 ezer hektáros ormánsági génrezervátum, ahol viszont szintén a közeli összefüggő mezőgazdasági ültetvények védelme miatt különösen fontos a vadetetés.

A január-februári vadászati idényben mintegy hétezer őz, illetve szarvas kerül terítékre a Mecsek, a Zselic és a Dráva vidékén, ahol az utóbbi hónapokban feltűnően megszaporodott az Arany János Toldijából ismert toportyán - más néven nádifarkas vagy aranysakál -, mely számottevő veszélyt jelent az apróvad-állományra.

Nem érheti baleset az enni induló dámszarvast

Tolna megyében a 3500 egyedet számláló világhírű dámszarvas állomány élőhelyén sem okozott veszteséget a szokatlanul kemény tél. A Gyulaj Erdészeti és Vadgazdálkodási Rt. 32 000 hektáros területén a dámok mellett 1300-1300-ra becsült gímszarvas és vaddisznó állomány, valamint 800-1000 őz téli etetésére 6-8 ezer mázsa különféle szemesterményt és 20 000 mázsa silózott zöldtakarmányt tartalékoltak, kiegészítve almatörköllyel és lucernaszénával.

A 25-30 centis havat folyamatosan takarítják az etetőknél és nyiladékokban, így a vad baleset nélkül eljut táplálkozó és pihenőhelyére.

Erdőn, mezőn csicsógumó

Zalában jelenleg csak a fagyzugos helyen van számottevő hó, a 310 ezer hektár területen dolgozó 39 vadgazda időben és folyamatosan juttatja ki a 160-180 épített és szórásos etetőhelyre a táplálékot.

A legnagyobb területen gazdálkodó Zalaerdő Rt. és a vadásztársaságok szakemberei 9580 őz, közel 7700 gímszarvas, 5000 vaddisznó, félezer muflon, ugyanennyi dámszarvas és csaknem 15.000 apróvad - zömében fácán - ellátásáról gondoskodnak.

Traktorokkal, terepjáró járművekkel 3000 tonna szemes-és 300 tonna szálastakarmányt és 1.300 tonna répafélét, silót és csicsógumót helyeznek ki a tél folyamán erdőre-mezőre.

Hogyan épít vackot a mindenre képes emse?

Nógrádban - ahol a tízezres nagyvadállomány fele vaddisznó - 41 vadászterületen állandóan járják az etetőhelyeket a vadászok, szükség szerint indítva útnak az utánpótlást szállító terepjárókat. A tavalyi jó termés nyomán bőven jut a nagyvadnak az olcsó kukoricából, a fácánok, a foglyok és a nyulak pedig tört szemet, takarmánybúzát kapnak. A téli gondoskodás különösen jókor jön az ötezres vaddisznó állománynak, mert megkezdték az elő-vackok készítését az ellés előtt álló anyakocák.

- Noha a csíkos kis jószágok a mostaninál keményebb fagyot is elviselnek, anyjuk mégis lakályos vackot készít számukra, amit fenyőágakkal takar be, hogy a malacok az első két hétben védett helyen cseperedhessenek - mesélte a hírügynökségnek Rottenhoffer Attila, Nógrád megyei Vadászkamara titkára.

A szakember azt tanácsolja, ezekben a hetekben ajánlatos elkerülni a sűrűket, mert malacai védelmében akár támadásra is elszánja magát az emse.

Csikorgó hidegben barátkoznak a vaddisznók a szarvasokkal

Veszprém megyében még nem volt igazán nagy, a vadállományt veszélyeztető hó, és a többségében vaddisznókból és gímszarvasokból álló nagyvadállomány eddig jól telelt, alig mutatkozott elhullás. A szoktató etetések után a napokban megkezdődött a vadak intenzívebb takarmányozása is - közölte Baracskai Lajos, a megyei vadászkamara titkára.

Heves megyében, a Mátrában és a Bükk nyugati részén 55.000 hektáron vadgazdálkodó Egererdő Rt. a nagy hideg miatt a szokásos takarmánymennyiség duplájával tölti fel az etetőket.

Nagy Károly, a társaság csoportvezetője érdekességként említette, hogy az egymást egyébként nem túlzottan kedvelő vaddisznók és szarvasok a csikorgó hidegben békésen táplálkoznak együtt az etetőknél.

Három mázsás kupacokban áll a csemege

A keleti Bükkben, a Zemléni hegységben és az Aggteleki-karszton összesen 83 ezer hektáron gazdálkodó Északerdő Rt.-nél és vadásztársaságoknál mintegy 8000 nagyvad - szarvas, vaddisznó, muflon, őz - igényel fokozott gondoskodást.

Ezekben a térségekben 10-30 centiméteres, a fúvásos helyeken fél métert is meghaladó a jeges hó vastagsága, így a vad nehezen jut természetes táplálékához, s a melegebb déli lejtőkön próbál élelmet szerezni.

Az erdőgazdaság eddig több mint 500 tonna almatörkölyt, cukorrépaszeletet szállított ki a nyírségi almafeldolgozókból és a szerencsi cukorgyárból a vadjárta tisztásokra.

Két-három mázsás depóniákban kínálják, folyamatosan pótolják ezt az állatok által kedvelt csemegét és vele együtt juttatják ki az élettanilag szükséges sómennyiséget is.  • Bérelnék
  • Bankszámla