Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Sok kézben marad az állami vagyon

2006.11.09. 07:39
Egy júniusi kormányhatározat szerint már januártól egységesen kezelnék az állami vagyont. De nem fogják: a költségvetési törvényben még külön soron szerepel a jelenlegi két legnagyobb kezelő, az ÁPV és a KVI, ráadásul más minisztériumok is kezelnek vagyonelemeket. A pénzügyminisztérium azt sem árulta el, hol tart a törvényelőkészítés.

Tovább csúszik az egységes állami vagyongazdálkodás kialakítása. Egyelőre nincs realitása annak a korábbi tervnek, hogy 2007-től egységes keretek között s egy intézmény falain belül végeznék e tevékenységet.

Egy júniusi kormányhatározat december 31-éig szab határidőt a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) egységes vagyonkezelő szervezetté történő alakítására. A késlekedést jelzi, hogy a 2007-es költségvetési törvénytervezet még külön soron számol az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt.-vel, illetve a KVI-vel. Ezeken túl más intézményeknél, minisztériumoknál is folytatnak vagyonkezelést. A Markó Andrea, a PM szakállamtitkára által az OÉT hétfői ülésén elmondottak is az átalakítás elodázását támasztják alá.

A Napi Gazdaságnak arra a kérdésére, hol tart az egységes vagyonkezeléssel kapcsolatos jogszabály megalkotása, a pénzügyi tárca nem kívánt válaszolni. A lapunk értesülése szerint várhatóan kétverziós javaslattal állnak majd elő: az egyik az államigazgatás keretei között tartaná a vagyongazdálkodást, s ez vélhetően a KVI-nek kedvezne, míg a másik „piaci alapú” vagyonkezelést javasol, ez pedig az ÁPV szerepét erősítené.

Legkorábban is csak a tavaszi ülésszak alatt kerülhet a parlament elé a törvényjavaslat. Némileg optimistábban nyilatkozott a lapnak Podolák György MSZP-politikus, aki szerint már az év végéig kiderülhetnek a fő irányvonalak, ám egyelőre még belső viták folynak.

Az sem tisztázódott még, hogy pontosan mi legyen a vállalkozói, illetve a hosszú távon állami tulajdonban maradó vagyon kezelésének formája. Ám ennél is fontosabbnak tartja Podolák egy vagyonkataszter felállítását annak kiderítésére, hogy valójában mekkora vagyonról van szó.

A vagyongazdálkodás racionalizálása már többször napirendre került, ám érdemi lépések még nem történtek. Az állam tehát miközben egyre gyakrabban szólít fel a spórolásra, önmaga számára mégsem tud költségkímélőbb megoldást kialakítani. Megfigyelők szerint az esetleges érdeksérelmek ebben is akadályozhatják a döntéshozókat.