Árpád
-2 °C
3 °C

Mit csináljunk, ha jön az APEH-ellenőr?

2007.02.12. 08:24
Az APEH az erre az évre tervezett tízezer vagyonosodási vizsgálatból még kevesebb, mint háromezret kezdett el. Így legalább hétezer vagyonosnak jól jöhetnek az adótanácsadók egyesülete elnökének tanácsai: mit tegyen, ha vizsgálni kezdi vagyonát az adóhatóság.

Érdemes néhány jó tanácsot megfogadniuk azoknak, akiket az APEH kiválasztott vagyonosodási vizsgálatra – hívja fel a figyelmet Vadász Iván a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke.

Az első adótanácsadói javaslat az időhúzás. Ajánlott minél későbbi időpontot kérni az APEH meglátogatására, mivel ezzel időt nyer az érintett. Tanácsos szakértő segítségét kérni, különösen a kérdőíves nyilatkozat kitöltése előtt és a kitöltés során, sőt fel is lehet hatalmazni, hogy járjon el az ügyben.

Megengedett a nyilatkozat megtagadása is, ám ez nem jó út. Ekkor az APEH a rendelkezésére álló adatok alapján lefolytathatja a vizsgálatot, becsülheti az esetleg elmulasztott adót és járulékokat, ezért az adózó a nyilatkozatról való lemondással a védekezés egyik formájától esik el.

Bizonylatok és trükközés

A felkészülési idő arra is kell, hogy a szükséges bizonylatokat, papírokat – legyen szó banki kivonatoktól kezdve illetékbefizetést igazoló bizonylaton át az autóeladást bizonyító szerződésig vagy a lottónyereményről tanúskodó irományokig, bármilyen régen is történtek ezek az események – beszerezze a célkeresztbe került illető. Ugyan az elévülési idő miatt (és amiatt, hogy a múlt évről még nincsenek meg a bevallások) a 2001–2005 közötti időszakra állapíthat meg adóhiányt a hatóság, ám a mostani jólétet megalapozó jövedelem eredetét az elévülési idő előtti időszakokra vonatkozóan is vizsgálhatják a revizorok.

A trükközéssel kapcsolatban arra figyelmeztet az adótanácsadó: nem megoldás, ha valaki azzal védekezik, hogy a kilencvenes években szinte üzemszerűen csalt adót, amellyel megalapozta mostani vagyoni helyzetét, de az ezredforduló óta jó útra tért. Ekkor ugyanis hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy az elmúlt évtizedben valóban adócsalóként élte napjait, ez pedig – már csak a dolog jellegéből következően is – nehézkes, hiszen aki adót csal, az az iratokat éppen hogy nem őrzi meg, a bevételeket „elfelejti” elkönyvelni, ezért effajta tevékenységének nem is lehet nyoma.

Teszteljünk otthon

Érdemes saját célra „házi” vagyonosodási vizsgálatot szimulálni. Ha ez alapján rendben levőnek tűnik az illető, részben fellélegezhet. Ha azonban egyre inkább nyilvánvaló, hogy vaj van a fején, alaposan kösse fel a nadrágját, mivel a vagyonosodási vizsgálat ebben az esetben nehezen kivédhető – állítja Vadász Iván.

Jó tudni azt is, hogy többen azok közül, akiknek a nyaka körül szorul a hurok, jogszerűtlen és ezért nem követendő lépésre szánják el magukat, figyelmeztet a jóakarókra az adótanácsadó. Ráveszik például az ismerőseiket, hogy állításaikat igazoló kijelentéseket tegyenek. Vannak olyanok is, akik kifejezetten a szorult helyzetben levő emberek „megsegítését” vállalnák (azzal igyekeznek meggyőzni az adózót, hogy adóbevallásokkal és mindenféle bizonylatokkal alátámasztott bizonyítékokat tudnak prezentálni arról, hogy tőlük kapott a kiválasztott személy meghatározott összegű kölcsönt), azok szolgálatait igénybe veszik, esetleg a küszöbönálló végrehajtás elől a vagyont mentik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?