Huba
17 °C
33 °C

Óvatos részvényvásárlásba kezdtek a magánszemélyek

2002.07.18. 10:43
A lakosság nettó pénzügyi vagyona júniusban 1,4 milliárd forinttal apadt. Ez azonban elsősorban nem a megtakarítási hajlandóság lanyhulásával, hanem az igencsak élénk hitelfelvételi kedvvel magyarázható. A magánszemélyek hosszú idő óta először óvatos részvényvásárlásokba kezdtek.
A háztartások vagyona az előzetes adatok szerint júniusban 1,4 milliárd forinttal apadt - derül ki a jegybank legfrissebb jelentéséből. A hazai statisztikában ritkán előforduló (pont egy évvel ezelőtt egyébként szintén bekövetkezett) jelenség mögött most elsősorban nem a megtakarítási hajlandóság lanyhulása áll.

Az idei számokat vizsgálva ugyanis kiderül, hogy a háztartások pénzügyi eszközei fél év alatt reálértéken az előző évi 163 milliárd forinttal szemben közel 230 milliárddal nőttek. Ennél jóval nagyobb ütemben emelkedett viszont a magánszemélyek kölcsönállománya. Az ingatlanhitelek gyarapodása hónapról hónapra csúcsokat dönt, bár még így sem következhet be egyhamar, hogy az építési kölcsönök állománya ismét meghaladja a fogyasztási hitelekét. (Ezen a téren az arány 1997 novemberében fordult meg.)

Kevés az adósságunk

A lakosság tartozásainak növekedésével kapcsolatban még mindig bőven akadnak tartalékok -- mondta Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző vezérigazgatója. A hazai eladósodottsági szint ugyanis még mindig alacsony, a bankhitelek GDP-hez viszonyított aránya például hat százalék az uniós országok 45 százalékához képest. A pénzügyi kötelezettségek pénzügyi eszközökhöz viszonyított aránya - ami Magyarországon most emelkedett 17 százalék fölé - pedig például Németországban 40 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésében meglepő fejleménynek számíthat, hogy a lakosság ismét óvatos - az előzetes adatok szerint ötmilliárd forint értékű - részvényvásárlásba kezdett. Ilyen mértékben utoljára 2000 szeptemberében gyarapították részvényportfóliójukat a háztartások. Az értékpapíroknál egyébként júniusban más átrendeződés is megfigyelhető volt. A magánszemélyek hosszabb idő után újra nettó állampapír-vásárlók voltak, miközben a régebben kedvelt befektetési jegyektől inkább megszabadultak.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.