Olivér
5 °C
8 °C

Óvatos részvényvásárlásba kezdtek a magánszemélyek

2002.07.18. 10:43
A lakosság nettó pénzügyi vagyona júniusban 1,4 milliárd forinttal apadt. Ez azonban elsősorban nem a megtakarítási hajlandóság lanyhulásával, hanem az igencsak élénk hitelfelvételi kedvvel magyarázható. A magánszemélyek hosszú idő óta először óvatos részvényvásárlásokba kezdtek.
A háztartások vagyona az előzetes adatok szerint júniusban 1,4 milliárd forinttal apadt - derül ki a jegybank legfrissebb jelentéséből. A hazai statisztikában ritkán előforduló (pont egy évvel ezelőtt egyébként szintén bekövetkezett) jelenség mögött most elsősorban nem a megtakarítási hajlandóság lanyhulása áll.

Az idei számokat vizsgálva ugyanis kiderül, hogy a háztartások pénzügyi eszközei fél év alatt reálértéken az előző évi 163 milliárd forinttal szemben közel 230 milliárddal nőttek. Ennél jóval nagyobb ütemben emelkedett viszont a magánszemélyek kölcsönállománya. Az ingatlanhitelek gyarapodása hónapról hónapra csúcsokat dönt, bár még így sem következhet be egyhamar, hogy az építési kölcsönök állománya ismét meghaladja a fogyasztási hitelekét. (Ezen a téren az arány 1997 novemberében fordult meg.)

Kevés az adósságunk

A lakosság tartozásainak növekedésével kapcsolatban még mindig bőven akadnak tartalékok -- mondta Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző vezérigazgatója. A hazai eladósodottsági szint ugyanis még mindig alacsony, a bankhitelek GDP-hez viszonyított aránya például hat százalék az uniós országok 45 százalékához képest. A pénzügyi kötelezettségek pénzügyi eszközökhöz viszonyított aránya - ami Magyarországon most emelkedett 17 százalék fölé - pedig például Németországban 40 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésében meglepő fejleménynek számíthat, hogy a lakosság ismét óvatos - az előzetes adatok szerint ötmilliárd forint értékű - részvényvásárlásba kezdett. Ilyen mértékben utoljára 2000 szeptemberében gyarapították részvényportfóliójukat a háztartások. Az értékpapíroknál egyébként júniusban más átrendeződés is megfigyelhető volt. A magánszemélyek hosszabb idő után újra nettó állampapír-vásárlók voltak, miközben a régebben kedvelt befektetési jegyektől inkább megszabadultak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.