Aliz
6 °C
14 °C

Feszültek a bankárok Európában

2008.09.25. 15:24
Miközben a brit és a svájci jegybank, illetve az Európai Központi Bank által ma reggel meghirdetett dollár-aukciókon vegyes volt az érdeklődés, addig a rövid távú dollár és euro pénzpiaci kamatok ismét rendkívüli pénzpiaci feszültségről tanúskodnak Nyugat-Európában. A befektetők továbbra sem látnak tisztán az amerikai pénzügyi mentőcsomaggal, annak várható hatásaival kapcsolatban, emiatt nagyon óvatosak a bankok az egymásnak történő hitelnyújtás során, ami az egekbe emeli a rövid távú forrásköltségeket.

Az Európai Központi Bank (EKB) által ma meghirdetett 40 milliárd dolláros, értékpapírfedezet melletti (repo-)aukción 72,7 milliárd dollárnyi likviditási igény jelentkezett, amelyből 40 milliárdnyit 2,55 százalékos legalacsonyabb kamatláb mellett elégített ki az intézmény. Az említett kamatláb minimálisan magasabb, mint a tegnapi aukciós eredmény.

A svájci jegybank által ma is felkínált 10 milliárd dolláros likviditási injekcióra csak minimálisan több ajánlat érkezett, ami az elmúlt napok legalacsonyabb érdeklődését jelenti. Ezzel ellentétben a Bank of England (BoE) által felkínált 40 milliárd dolláros hitelkeretet 88 százalékban "jegyezték le" a bankok (2,11 százalékos súlyozott átlagos kamatláb mellett). Ez a múlt héten elindult dollár-aukciós sorozatban a legintenzívebb likviditás iránti érdeklődést jelenti.

Az, hogy az EKB aukcióján nagyon magas, míg a BoE aukcióján visszafogottabb az egynapos likviditás iránti igény, a jegybankok által elfogadott fedezetek eltérő rendszerével is magyarázható.

Érezhető a feszültség

A rövid futamidejű nyugat-európai pénzpiaci kamatok ma is nagy feszültséget tükröznek: a bankok továbbra sem szívesen adnak egymásnak hitelt a bankközi piacon, ami rendkívül magasra emeli a rövid futamidejű hitel árát. Emiatt a kiemelt fontosságú, 3 hónapos eurózóna bankközi kamatláb (Euribor) mára érvényes értéke (fixing, melyet az Európai Unió Bankszövetsége 11 óra körül állapít meg) új 8 éves csúcsra, 5,12 százalék közelébe ugrott a tegnapi 5,07 közeléből. A 6 hónapos Euribor fixing ma is történelmi csúcsot ért el 5,30 százalék közelében.

Az 1 hetes Euribor fixing új hétéves csúcsra, 4,77 százalékig emelkedett a tegnapi 4,74 százalék körülről, miközben az EKB irányadó kamatlába 4,25 százalékon áll. Mindez arra utal, hogy az Európai Központi Bank által tartott euróalapú likviditásnövelést célzó intézkedések csak igen korlátozottan érik el a kívánt célt, a rövid távú pénzpiaci kamatlábak leszorítását.

A nagyfokú pénzpiaci feszültség Londonra is jellemző. A 3 hónapos dollár-alapú londoni bankközi kamatláb (Libor) ma délelőtt nagyon széles sávban, 3,4-4,7 százalék között hullámzott, majd a Brit Bankszövetség (BBA) mára érvényes fixingje hatalmas, 29 bázispontos ugrást eredményezett tegnaphoz képest (3,77%-ra). A 3 hónapos amerikai kincstárjegy hozama eközben 0,70 százalék körül mozog.

A 3 hónapos Libor szintje és nagyfokú kilengései is arra utalnak, hogy a fejlett piaci jegybankok által napok óta megtartott dolláralapú likviditásfokozó intzékedések is csak igen korlátozott hatásfokkal működnek, a bankok "ráülnek" a kölcsönkapott forrásokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?