Gerzson
-3 °C
2 °C

Újabb gyártást hoz a francia Valeo

2005.11.21. 10:14
Jövő év elején újabb termékcsaládot telepít át magyarországi cégéhez az egyik legnagyobb francia autóipari beszállító, a párizsi székhelyű Valeo S.A. Ugyanakkor a kevesebb megrendelés miatt a veszprémi leányvállalat mintegy 50 fős létszámcsökkentésre kényszerült.

A nyugat-európainál kisebb költségek miatt a jövő év elejétől újabb termékcsalád gyártását telepíti német gyáraiból Magyarországra az egyik legnagyobb francia autóipari beszállító, a párizsi székhelyű Valeo S.A. - erősítette meg a napi Gazdaság információit Németh Gábor, a veszprémi székhelyű Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Ezzel párhuzamosan több új, immár hazai fejlesztésű alkatrész gyártását is elkezdik. Németh arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy milyen termékek kerülnek át Nyugat-Európából Veszprémbe. Az anyavállalatnál még tavaly született döntés arról, hogy a termékfejlesztő központot is Magyarországra telepítik, és a több mint 10 ezer négyzetméteres gyártóbázist egy újabb épületszárnnyal bővítik.

Az ügyvezető igazgató a Napi Gazdaságnak elmondta, jelenlegi telephelyükön, több száz millió forintos beruházással, egy kétszintes, ezer négyzetméteres fejlesztő központot építenek. A kivitelezés még az idén elkezdődik, és várhatóan a jövő év első felében be is fejeződik. Németh hozzátette, hogy a Valeo eddig közel 40 millió eurót ruházott be Magyarországon. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi ötven fős termékfejlesztő gárda létszámát jelentősen, várhatóan a duplájára növelik. Ugyanakkor a világ vezető autógyárainak - többek között a DaimlerChryslernek, a Volvónak, a General Motorsnak, a FIAT-nak, a Volkswagen-csoportnak és a PSA-nak is - elsősorban kapcsolókat gyártó társaság a közelmúltban mintegy 8 százalékos létszámcsökkentésre kényszerült. Németh hozzátette, hogy ötven, elsősorban bérelt dolgozójuktól váltak meg a közeli napokban. A kényszerű döntés hátterében az autóipari recesszió áll. Ugyanakkor vannak olyan termékek, például a FIAT Puntóhoz készülő kapcsolók, valamint a Volkswagen-csoport számára gyártott úgynevezett nyomatékszenzorok, amelyekre változatlanul rendkívül nagy az igény.

Ettől függetlenül az is tény, hogy a Valeónak, miközben a régiek kifutottak, több új, a közelmúltban piacra dobott autó típus esetében nem sikerült megrendeléshez jutnia. Az ügyvezető igazgató közölte, abban bíznak, hogy a téli recessziót követően ismét dinamikusan növekszik majd a rendelésállomány, s újabb létszámcsökkentésre már nem lesz szükség. Ettől függetlenül a jelenleg mintegy 760 saját dolgozót foglalkoztató Valeo Magyarország idén 20 milliárd forint fölötti nettó árbevétellel számol, s a jövő évi üzleti tervükben is hasonló, 20 milliárd forint körüli árbevétel szerepel.