Jenő
-3 °C
6 °C

Drágulni fognak a vállalati hitelek

2006.07.05. 08:02
A magyar vállalatok számára a monetáris tanács verbális kamatemelése rövid időn belül közvetlenül megtapasztalható lesz.

A vállalati forinthitelek jelentős része ugyanis a BUBOR-hoz kötött, márpedig a keddi bejelentés kapcsán biztosra vehető kamatemelési ciklus hamar visszaköszön a bankközi hitelkamatlábakban, még ha a konkrét lépéseket egyelőre halasztotta is az MNB, vélekednek a szakértők.

A piac biztosra veszi ugyanakkor az ECB csütörtökre várt, újabb 25 bázispontos szigorítását, ami szintén komoly hatással lehet a vállalati hitelekre, tekintettel arra, hogy a magyar vállalkozások devizahitelei döntően euróban denomináltak.

Nem várható jenalapú hitel
Az általános kamatemelés ellenére sem várható ugyanakkor, hogy - az időről időre felröppenő hírek ellenére - akár a vállalati, akár a lakossági piacon bármelyik bank is megjelenne jenalapú hitellel, hiszen a jenforrások szűkösek, ráadásul mind a kamatszint, mind az árfolyammozgás komoly kockázatot hordoz. Az euró-, illetve svájcifrank-alapú hitelek a várt jelentősebb forintalapkamat-emelés után versenyképesebbé válnak, így tehát továbbra is keresettebbek lesznek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete idősorai szerint április végén a magyar vállalkozások 2733 milliárd forintnyi devizahitel-állománya először haladta meg a forinthitelek 2721 milliárdos arányát, és - számolva az árfolyam gyengülésével - a folyamat valószínűleg csak felgyorsult az elmúlt két hónap alatt.

A vállalkozói forinthitelek bruttó állománya egyébként utoljára januárban emelkedett az előző hónaphoz képest. Ami a lakosságot illeti: az MNB várt alapkamat-emelése kevésbé mozgatja majd meg az új hitelek nyújtásának gyakorlatát. A lakosság szinte csak a fogyasztási hitelek terén vesz magához forinthitelt (az állomány áprilisban mindössze 3 milliárd forinttal, 2259 milliárd forintra nőtt), a keresett hiteltípus ma már a devizahitel, amit az is jelez, hogy a bruttó lakossági devizahitel állománya áprilisban 70 milliárd forinttal, 1387 milliárd forintra nőtt.

Elvben a devizaadós lakossági fogyasztók hátradőlhetnek: a devizahitelek közel 90 százalékát számukra svájci frankban folyósítják a bankok, így közvetlenül nem érinti őket az ECB-kamatemelés. Ugyanakkor a frankfurti döntéstől nem mentesítheti magát a svájci központi bank sem, a kantonok országában is kamatemelési ciklus van soron.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?