Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Drágulni fognak a vállalati hitelek

2006.07.05. 08:02
A magyar vállalatok számára a monetáris tanács verbális kamatemelése rövid időn belül közvetlenül megtapasztalható lesz.

A vállalati forinthitelek jelentős része ugyanis a BUBOR-hoz kötött, márpedig a keddi bejelentés kapcsán biztosra vehető kamatemelési ciklus hamar visszaköszön a bankközi hitelkamatlábakban, még ha a konkrét lépéseket egyelőre halasztotta is az MNB, vélekednek a szakértők.

A piac biztosra veszi ugyanakkor az ECB csütörtökre várt, újabb 25 bázispontos szigorítását, ami szintén komoly hatással lehet a vállalati hitelekre, tekintettel arra, hogy a magyar vállalkozások devizahitelei döntően euróban denomináltak.

Nem várható jenalapú hitel
Az általános kamatemelés ellenére sem várható ugyanakkor, hogy - az időről időre felröppenő hírek ellenére - akár a vállalati, akár a lakossági piacon bármelyik bank is megjelenne jenalapú hitellel, hiszen a jenforrások szűkösek, ráadásul mind a kamatszint, mind az árfolyammozgás komoly kockázatot hordoz. Az euró-, illetve svájcifrank-alapú hitelek a várt jelentősebb forintalapkamat-emelés után versenyképesebbé válnak, így tehát továbbra is keresettebbek lesznek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete idősorai szerint április végén a magyar vállalkozások 2733 milliárd forintnyi devizahitel-állománya először haladta meg a forinthitelek 2721 milliárdos arányát, és - számolva az árfolyam gyengülésével - a folyamat valószínűleg csak felgyorsult az elmúlt két hónap alatt.

A vállalkozói forinthitelek bruttó állománya egyébként utoljára januárban emelkedett az előző hónaphoz képest. Ami a lakosságot illeti: az MNB várt alapkamat-emelése kevésbé mozgatja majd meg az új hitelek nyújtásának gyakorlatát. A lakosság szinte csak a fogyasztási hitelek terén vesz magához forinthitelt (az állomány áprilisban mindössze 3 milliárd forinttal, 2259 milliárd forintra nőtt), a keresett hiteltípus ma már a devizahitel, amit az is jelez, hogy a bruttó lakossági devizahitel állománya áprilisban 70 milliárd forinttal, 1387 milliárd forintra nőtt.

Elvben a devizaadós lakossági fogyasztók hátradőlhetnek: a devizahitelek közel 90 százalékát számukra svájci frankban folyósítják a bankok, így közvetlenül nem érinti őket az ECB-kamatemelés. Ugyanakkor a frankfurti döntéstől nem mentesítheti magát a svájci központi bank sem, a kantonok országában is kamatemelési ciklus van soron.