Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Töretlenül vállalkozik a magyar

2007.03.23. 09:11
A Fővárosi Cégbíróság január-februári tapasztalatai szerint a tavaly megkezdett megszorító intézkedések egyelőre nem befolyásolják komolyan a gazdasági társaságok életét. Sem a cégalapítások számában, sem a vállalkozási formák népszerűségi sorrendjében nem érzékeltek érdemi változást 2007 első két hónapjában - tudta meg a Napi Gazdaság Vágó Imrétől, a Fővárosi Cégbíróság elnöki bírájától.

Vágó azt is elmondta, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is 90 százalék feletti azon gazdasági társaságok aránya, amelyek mindössze az alapító okiratban rögzített, a törvény által minimálisan meghatározott tőkével indítják útjára vállalkozásukat.

A korlátolt felelősségű társaságok esetében három-, részvénytársaságok létrehozásakor 20 millió forint a "betett" összeg - ám ez hamarosan megváltozhat: egy a parlament előtt lévő törvényjavaslat ugyanis 500 ezer, illetve 5 millió forintra csökkentené a követelményt, egyedül a nyílt rt.-knek maradna meg a 20 milliós követelmény idén szeptembert követően.

Magyarországon a KSH adatai szerint 2006 végén több mint 1,2 millió regisztrált gazdasági társaságot tartottak nyilván, ez 23 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az egyéni vállalkozások száma 40,5 ezerrel csökkent egy év alatt, a társas vállalkozásoké viszont közel 16 ezerrel emelkedett az elmúlt évben. A december végi statisztikák szerint az 514 ezer társas vállalkozás közel 90 százalékát a kft.-k (238 ezer) és a bt.-k (221 ezer) teszik ki.