Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Keddig várja az adatokat az APEH

2006.01.30. 07:52
Január utolsó napján jár le a múlt évre vonatkozó adatszolgáltatás benyújtásának határideje, erre tekintettel az APEH központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással fogadják az adóalanyokat. Akár egynapos csúszás is milliókba kerülhet, írta a Világgazdaság.
Még két napjuk van a kifizetőknek - ideértve azokat a munkáltatókat is, amelyeknél az alkalmazottak nem élnek a munkáltatói adómegállapítás lehetőségével -, hogy az előírt határidőig eleget tegyenek a 2005. évre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségüknek., írta a Világgazdaság.

Január 31-ig kell ugyanis számot adni elektronikus úton vagy gépi adathordozón az összevont adóalapba tartozó jövedelmekről - külön a bérről -, ezzel kapcsolatban az adóelőleg-alapot és az adóelőleget is fel kell tüntetni. Az adatszolgáltatás vonatkozik a járulékfizetésre, néhány kivételtől eltekintve az egyes külön adózó jövedelmekre, a magánszemély költségnyilatkozatára, valamint arra, hogy az adózó tagja-e magánnyugdíjpénztárnak.

A tét márpedig nem kicsi, hiszen ha késedelmesen, hiányosan, valótlan adattartalommal vagy hibásan teljesíti kötelezettségét a kifizető, akkor tetemes mulasztási bírságot róhat ki rá az APEH. A bírság nagysága részben a kifizető státusának, részben pedig annak függvénye, hogy hány magánszeméllyel kapcsolatban készült hibás vagy a határidőn túli adatszolgáltatás.

A bírság maximális mértéke cég esetében személyenként 200 ezer, egyéni vállalkozóknál 100 ezer forint. Így könnyen előfordulhat, hogy egy középvállalatnál akár egynapos csúszást vagy néhány alkalmazottat érintő pontatlan adatszolgáltatást milliós nagyságrendű bírsággal "honorálhat" az állami adóhatóság. Az eddigi jelzések alapján ez valós veszélyt jelent. Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese nemrég úgy nyilatkozott: az idén nagyon keményen ellenőrzik az adatszolgáltatást, s hibás teljesítés esetén szigorú szankciókra számíthatnak az érintettek.

Adószakértők szerint gond elsősorban akkor lehet, ha egy év közbeni kifizetésnél a foglalkoztatott adóazonosító jelét pontatlanul tüntették fel. Ha mégis kicsúszik az időből az adózó, úgy tanácsos egy kérelmet benyújtani a hatósághoz, amelyben igazolja, hogy az adott helyzetben elvárható módon járt el.

Az APEH a rohamra való tekintettel mindenesetre a központi ügyfélszolgálatokon kedden meghosszabbított nyitva tartással, délután 6 óráig fogadja az adóalanyokat. A kirendeltségek ügyfélfogadásáról pedig az illetékes igazgatóságok szolgálnak információval. Érdemes ellátogatni az adóhatóság honlapjára is, ahol olvasható az APEH közleménye az adatszolgáltatás formai követelményeiről.