Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mi változik csütörtöktől?

2007.02.28. 08:06
Az új hónap megint számos változással jár. Március 1-jétől módosulnak az ekho szabályai. A Magyar Postaújabb postahivatalokat zár be, a vámhatóság is megkezdi az áttérést az elektronikus ügyintézésre. Módosul a jegybank rendelete is a csoportos beszedés szabályairól.

A munkaviszonyban lévő ekhózóknak – egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást fizetőknek – március 1-jétől havonta kell megfizetniük a minimálbér összege után az általános szabályok szerinti közterheket. Egy tavaly decemberi törvénymódosítás alapján ha a magánszemély munkaviszonyban folytat ekho választására jogosító tevékenységet, a munkáltató a tevékenység ellenértékeként kifizetett összegnek csak a hónap első napján érvényes havi minimálbért meghaladó részére veszi figyelembe az ekho választására vonatkozó nyilatkozatot.

A törvény indoklása szerint ez a rendelkezés biztosítja, hogy az ekhót munkaviszonyban választó adózó is legalább havonta, a minimálbérnek megfelelő összeg után fizesse meg a járulékokat. Ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni, ha az ekhózó nyugdíjas, illetve más jogviszonyában legalább a havi minimálbér után megfizette a közterheket.

E-vámolás kísérleti jelleggel

A vám- és pénzügyőrség csütörtöktől bevezeti az elektronikus kiviteli vámeljárás első, kísérleti fázisát, majd a tesztidőszak kiértékelése után július 1-jétől e funkciót valamennyi magyar vámhivatalban bevezetik, ami megteremti a lehetőségét a kiviteli árunyilatkozat adatainak elektronikus beadására.

Az import-vámeljárásoknál a nyártól nyílik meg az e-vámokmány benyújtásának lehetősége. A harmadik lépcsőben megteremtik a lehetőséget az importeljárásokhoz kapcsolódó árunyilatkozatok adatainak tagállamok közötti online átadásához, ennek bevezetését 2009. július 1-jétől tervezik.

Csütörtöktől a vadászterületek száma 16 százalékkal nő, amikor a földtulajdonosok újabb 10 évre döntenek vadászati jogaikról. Jelenleg 1189 vadászterületet tartanak nyilván az országban, összesen 8,5 millió hektáron. A területek újraosztását a vadgazdálkodási törvény tízévenként engedi meg, az első periódus 2007. február végén jár le. Az utóbbi hónapokban összeülő tulajdonosi közösségek döntései nyomán a nagyobb vadászterületek valószínűleg nem osztódnak, ám a kisebbekből több lesz a következő évtizedben. Várhatóan 1370 területen lehet majd vadászni.

Újabb postabezárások

Újabb 65 postahelyet zár be a Magyar Posta Zrt. Olyan helyeken szűnik meg a szolgáltatás, ahol a társaság a törvényben meghatározottnál több postahivatalt üzemeltet, illetve ott, ahol létüket a forgalom már nem indokolja.

Március elsejétől elindul a Koping-Datorgból kivált gazdaságkutatói csapat által létrehozott, a Tárki-csoporthoz tartozó Kopint-Tárki kutatóintézet. A kutatók továbbra is gazdaságkutatással, konjunktúraelemzéssel kívánnak foglalkozni, amit társadalomkutatással egészítenek ki – ez szintén belekerül majd a negyedévente megjelenő konjunktúrajelentésekbe. A Kopint-Tárki idén 90-100 milliós árbevételt tervez, amivel nyereségesek lehetnek.

Változó csob-szabályok

Március elsejével módosul a csoportos beszedési (csob) megbízásokat szabályozó MNB-rendelet. A közüzemi szolgáltató (a csob jogosultja) a beszedési megbízás alapjául szolgáló számlát a terhelési napot megelőző 6 munkanappal köteles a fogyasztó számára megküldeni, akinek – ha számlapanasza van – a terhelési napot megelőző munkanap reggel 9 óráig van lehetősége a bankjánál letiltani a beszedési megbízás teljesítését.

A szolgáltató a beszedési megbízást a terhelési napot megelőzően legalább 5 munkanappal korábban köteles benyújtani saját számlavezető bankjának, aki ezt továbbítja az ügyfél bankjának. Kérdés, hogy hány számlavezető pénzintézet gondolkodik majd el azon, hogy az így rendelkezésre álló egy-két nap alatt – sms-ben vagy internetbankon keresztül – a teljesítési határidőre felhívja ügyfelei figyelmét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!