Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új élet szeptember elsejétől

2008.09.01. 08:08

Egy idén elfogadott, mától életbe lépő jogszabály-módosítás szerint ezentúl még szigorúbb szabályok vonatkoznak a lakások, házak építőire. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítása elsősorban a környezet- és értékvédelmet, az esztétikát, az élhetőséget, valamint az akadálymentesítés elvét szolgálja. Az új normák várhatóan nehezebb helyzetbe hozzák a fejlesztőket, azonban a vásárlók, a majdani lakók megelégedését szolgálják. Így többek közt valamennyi építési övezetben el lehet majd helyezni a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos berendezéseket, illetve a zajvédelem érdekében a lakóingatlanokat az autópályák tengelyétől számított legalább 250 méterre kell felépíteni. A lakásprojektnél mostantól már tízméteres szintkülönbség esetén sem kerülhető el a lift elhelyezése (az eddigi 13,65 méter helyett). A szűkös lakások korszaka is lezárulhat: az új otthonok legalább egy szobájánál az alapterületnek el kell érnie vagy meg kell haladnia a 17 négyzetmétert, s az amerikai konyhás megoldások kiküszöbölésére a szabályozás külön kiemeli, hogy a főző- és étkezőfunkció összterületén kívül kell eleget tenni e rendelkezésnek.

Az építési vállalkozók szeptember 1-jétől csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban az építőipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük - írja elő egy új kormányrendelet. Eszerint az építőipari rezsióradíj az egy munkaórára vetített összes költséget és nyereséget tartalmazza; a minimális rezsióradíj számítási alapja pedig az építőipari ágazati kollektív szerződésben szereplő minimális szakmunkásalapbér bruttó értéke. A rendelet azt is előírja, hogy a kivitelezési szerződés vizsgálatakor mire kell figyelni az esetlegesen irreális alacsony ár megállapításánál. Kiindulás az építőiparban szokásos élőmunka-normatíva, amit fel kell szorozni a rezsióradíjjal; az ennél alacsonyabb munkadíjjal készült költségvetés irreálisan alacsonynak minősül.

Kismamabérlet a BKV-nál

Mától bevezeti a kisgyermeket nevelő szülőknek járó kedvezményes bérletet a BKV Zrt. A 3250 forintos szelvényeket augusztus 26-ától árusítják. Az új bérlettípust a budapesti lakcímmel rendelkezők és gyermekgondozási segélyben (gyes) vagy gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesülők vehetik igénybe. A kedvezményes bérlet a BKV valamennyi járművén használható lesz Budapest közigazgatási határán belül. Használatához egy kétszáz forintos bérletigazolványt kell kiváltani, ehhez szükség van a személyi igazolványra, a lakcímkártyára, egy igazolványképre, valamint a gyesről vagy gyetről kapott, hat hónapnál nem régebbi eredeti igazolásra vagy az azt megállapító határozat bemutatására. A bérleteket egy évre, de legfeljebb a juttatás folyósításának időtartamára érvényesítik.

Személyes adónaptárat kínál az APEH Mától új arculattal jelenik meg a világhálón az adóhatóság, személyes adónaptárat is kínálva, amelyet a magánszemélyek, vállalkozások adózással kapcsolatos kérdésekre adott válaszaikkal egyedileg állíthatnak össze. A szolgáltatás anonim és ügyfélkapun regisztrált felhasználóként egyaránt elérhető.

Szeptembertől szigorodnak a fogyasztóvédelmi szabályok is, többek közt tilos a zaklatás és a megtévesztés. A jogalkotók reményei szerint az új jogszabály jobban védi a vásárlókat az ügyeskedő kereskedőkkel, a reklámcsomagokat küldő cégekkel vagy az agresszív árusokkal szemben. Megújul a bírságrend: a fogyasztóvédelmi bírság alsó határa 15 ezer forint, a felső a vállalkozás árbevételének öt százaléka, legfeljebb 100 millió forint, a vásárlók széles körének biztonságát veszélyeztető termék esetében azonban kétmilliárd forint is lehet. Eljárási bírság szabható ki, ha a vállalkozás a fogyasztóvédelmi hatóság felhívására nem tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének. Ezentúl a veszélyes játékok forgalmazása is tisztességtelen kereskedelmi tevékenységnek minősül. Mától egy szervezet, az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Szolgálat felügyeli, illetve ellenőrzi az élelmiszereket "a szántóföldtől az asztalig".

Változtak a kamionstop szabályai is. A módosítás szélesebb idősávban tette lehetővé a tehergépkocsik közlekedését, ám szigorúbb követelményeket is támasztott a fuvarozókkal szemben. A nyári időszak kezdete június 15-éről július 1-jére tolódott, ugyanakkor a nyári forgalomkorlátozási időszak vége augusztus 31-e marad. Ezentúl szombat reggel helyett délután három órától lép életbe a korlátozás, de a forgalomkorlátozási időszak vége, a vasárnap 22 órai időpont nem változott. A módosítástól azt várják a szakemberek, hogy enyhül a péntek délutáni és a hétfő kora reggeli teherforgalmi csúcs. A kormány szerint a tehergépkocsik szombat délelőtti közlekedése és az ebből következő magasabb színvonalú áruellátás jobban igazodik a lakosság megváltozott hétvégi bevásárlási szokásaihoz. A forgalomkorlátozási időszak kiszélesítése pedig időben is egyenletesebbé teszi a kamionok közlekedését, ezért nem alakulnak ki forgalmi csúcsok a településeken. Az új szabályozás alapján csak az Euro-3 vagy az annál magasabb kategóriába tartozó járművek mentesülhetnek a korlátozások alól.

Mától tilos elégetni vagy hulladékként kidobni a gépjárművek akkumulátorait. A környezetvédelmi tárca szerint a gyártói felelősség elvének erősítését tartalmazó szabályozás jelentős környezetvédelmi előrelépést jelent, ugyanis a gyártóknak a jelenleginél magasabb arányban kell gyűjteniük a használt elemeket és akkumulátorokat, a begyűjtött hulladékot pedig teljes mértékben fel kell dolgozniuk. A jelenlegi 18 százalékos termékbegyűjtési arányt 2009-től 19 százalékra, 2012-től 25 százalékra, 2016-tól pedig 45 százalékra kell növelni.