Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Mérséklődik a nagy autók és a számítógépek vámja

2002.03.29. 12:02
Április elsejétől több termékcsoport importvámja csökken Magyarországon a magyar-amerikai vámmegállapodás nyomán - közölte a Világgazdaság. A legnagyobb figyelmet a 2000 köbcentisnél nagyobb autók és a számítógépek vámmérséklése váltotta ki - csak ez utóbbi évi 4-5 milliárd forintnyi vámbevétel-elmaradást jelent majd.
Hétfőtől a korábbinál kedvezőbb vámmal lehet importálni egy sor terméket az Egyesült Államokból, valamint a világ többi országából (kivéve a szabadkereskedelmi partnereket, amelyek termékei már eleve nagyon kedvezményesen alacsonyabb, zömmel nullaszázalékos tarifákkal érkezhetnek be az országba) - közölte a Világgazdaság. Annak eredményeként ugyanis, hogy Magyarország január végén kompromisszumot kötött az USA-val egyes MFN- (a legnagyobb kedvezmény elve alapján kialakított) vámok csökkentéséről, hazánknak a mérsékeltebb tarifákat kell kínálnia minden WTO-tagországból, továbbá azon, a fejlődő országok kategóriájába tartozó államokból származó importra, amelyekkel korábban megkötöttük a legnagyobb kedvezményes vámot biztosító megállapodásokat. Így például Japán, Kína vagy Oroszország is kedvezményesen szállíthatja az érintett termékeket Magyarországra április elsejétől.

4-5 milliárdos kiesés

Ennek megfelelően közel húsz termékcsoport importvámja mérséklődik, nem egy esetben 0 százalékra. A Világgazdaság információi szerint a Pénzügyminisztérium háttérszámításai alapján csak ennek hatására évi 4-5 milliárd forintnyi vámbevételtől esik el az ország.

Számítógép, alkatrész, szépségápolás

Számos, a gyógyítóágazat, valamint a k+f tevékenység, továbbá az ipar szempontjából fontos termék vámja is mérséklődik, gyakran 0 százalékra. A számítógépek és a CD-k vámja 5-ről 0 százalékra, a 2000 köbcentisnél nagyobb gépjárművek vámja 43-ról 23 százalékra, egyes női szépségápolási cikkek vámja 15-ről 0 százalékra csökken. A vámmérséklés eredményeként a magyar átlagos ipari MFN-vámszint 7 százalék körülire mérséklődik. A hasonló amerikai szint 3-3,5 százalékos, ám az oda irányuló magyar ipari exportnak mintegy a fele ennél is kedvezőbb, nullaszázalékos vámmal "terhelt", miután a preferenciális GSP-rendszer vonatkozik rájuk.

Nem lesz sokkal olcsóbb az autó

Az Index kérdésére a külügyminisztérium illetékes osztályán elmondták: a kétezer köbcentisnél nagyobb autók azért kaphattak kedvezményes tarifát, mert ilyen járműveket nálunk nem gyártanak, tehát az itteni gyártók érdekeit ez nem sérti. Ezeknek a kocsiknak ugyan 43-ról 23 százalékra csökken a vámja, azonban nem valószínű, hogy a fogyasztói árak is ilyen mértékben esnének - tették hozzá a minisztériumban. A Chrysler Hungarynél kérdésünkre csak annyit közölték, hogy az üggyel kapcsolatban április közepén tartanak sajtótájékoztatót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!