Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Zökkenőmentes vámolást ígérnek

2004.05.24. 08:05
Mától nem lesz gond a vámkezeléssel - ígérik a testület szakemberei. A hibákat kijavították, a frekventált helyekre 150 munkatársat átcsoportosítottak. Kiderült: az unió csak a magyar és a cseh vámigazgatóság felkészülését tartja megfelelőnek.
Nem sikerült a start, ám a vám- és pénzügyőrség bízik abban, hogy hétfőtől zökkenőmentesen zajlanak a vámkezelések. Ha esetleg el is mentek, vissza fognak jönni vámkezelésre a külföldi fuvarozók - jelentette ki Daróczi Ferenc bevételi főigazgató a hét végén. Úgy vélte, a testület mindent megtett, hogy felkészüljön a május 1-jei átállásra, ám az új váminformatikai rendszer nem bírta a terhelést, egyre többször tapasztaltak 5-10 perces leállásokat, amelyek miatt lelassult a vámkezelések menete.

Már nincs hátralék

A rendszer kiépítését közbeszerzési pályázaton elnyert konzorcium (Bull Magyarország Kft., Kopint-Datorg Rt. és a KFKI csoport tagjaként az Icon Kft.) folyamatosan javította a hibákat. Úgy tudjuk, a teljesítési szerződés június 30-ig szól, eddig van módja a konzorciumnak, hogy a felmerülő bajokat orvosolja.

A módosított szoftver péntektől hibátlanul dolgozik. Daróczi Ferenc elmondta, hogy a kis forgalmú vámhivatalokból 150 munkatársat csoportosítottak át a frekventált helyekre - elsősorban a fővárosban, illetve a repülőtéren voltak nagy fennakadások -, továbbá három virtuális hivatalt is létrehoztak, hogy minél hamarabb pótolhassák az elmaradásokat. Tegnap este a vámhivatalok több mint kétharmadánál már egyáltalán nem volt hátralék.

Információink szerint nemcsak a számítógépes program betegeskedése okozta a torlódásokat, hanem az is, hogy a vámáru-nyilatkozatok igen nagy hányadát nem töltötték ki helyesen. Gyakran előfordult, hogy egyetlen dokumentumban 14-15 hiba volt. Lassítja a munkát az is, hogy az ügyfelek elektronikus rendszerei sem működnek tökéletesen. (A vám- és pénzügyőrség egyébként térítésmentesen lehetővé teszi, hogy az alkalmas szoftvert bárki letöltse a szervezet honlapjáról.) Megtudtuk, a kedvezőtlen tapasztalatok mellett vannak elismerésre méltó eredmények is: az uniós csatlakozás pillanatától kifogástalanul működik a tranzitkövető és az uniós adatátviteli rendszer.