Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszaesett a csempészforgalom

2004.09.23. 08:14
A hétfőtől életbe lépett dohányimport-szigorítás miatt harmadával visszaesett a keleti határforgalom. Az APEH szerint elsősorban az áfával ügyeskednek az adócsalók.
A keleti határszakaszon 30-40 százalékkal visszaesett az átmenő forgalom azt követően, hogy a Vám- és Pénzügyőrség (VP) és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szigorúbb ellenőrzési rendszert vezetett be hétfőtől a költségvetési bevételek biztosítása érdekében - tudtuk meg a vámügyőrségnél.

Ez a határszakasz az illegális cukor- és dohányimport fő iránya. A dohányimport utáni árunyilatkozat kitöltése a VP illetékese szerint szűk egy órát vehet igénybe, a visszaeső forgalomnak köszönhetően azonban nem alakult ki hosszú várakozási idő a határon. A papírt a dohánybehozatal vámkezelése céljából kell kitöltenie a határt átlépőnek, ha két doboz feletti mennyiséget hoz be az országba. Hétfő óta 97-en tettek vámáru-nyilatkozatot. A VP munkatársa szerint azon utasoknak tarthat hosszabb ideig a nyilatkozat kitöltése, akik nem rendelkeznek jártassággal a vámjogban, ám ők a helyszínen kérhetik az ott állomásozó speditőr cég vagy épp a pénzügyőr segítségét is.

Viszonylagos szigor

A Pénzügyminisztérium (PM) utasítására végzett szigorúbb ellenőrzés persze viszonylagos, az adóhivatal például több revizort nem tud munkába állítani, de az adóbevételi szempontból kiemelt kockázatúnak minősített területeken koncentráltabb munkát végeznek, emellett a kommunikációban rejlő lehetőségeket - a visszatartó erőt - próbálják meg kiaknázni - tudtuk meg az adóhivataltól.

A kiemelt területek közé tartozik az illegális cukorimport, szeptember közepétől pedig a dohányimport is célkeresztbe került. Emellett az informatikai eszközök (alkatrészek, cd-k, dvd-k) kereskedelme is éberen tartja az adóhivatali revizorokat, ahol a visszaélések az egyes áruk nehezen meghatározható piaci értékén alapulnak, a több kézen áthaladó értékesítési láncolat nehezen követhető vissza az ellenőrzések során. Előkelő helyen szerepel a listán az építőipar is, ahol jellemzően a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása és az igazolatlan eredetű anyagok felhasználása gyakori.

Új áfa-trükkök

A bevallási rend változása miatt az ellenőrzések kiemelt témaköre az EU-tagokkal folytatott kereskedelem áfája. A határok megnyitása, az általános forgalmi adókra vonatkozó szabályok megváltozása visszaélésekre kínál lehetőséget, melyet természetesen fokozott ellenőrzéssel kívánunk megakadályozni - közölte írásban az APEH. A PM korábban mintegy 40 milliárd forint, vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékának megfelelő tervezett áfabevétel eltűnését magyarázta az adóelkerülők tevékenységével, a lapunknak nyilatkozó adószakértők azonban nem ebben, hanem a tervezés hiányosságaiban látták a bevételelmaradás okát.

A Napi Gazdaság értesülése szerint a PM nem fogalmazott meg számszerű bevételi követelményt a szigorításokhoz. Az APEH szerint a cél a költségvetés bevételi pozíciójának javítása; ezzel együtt a törvény által előírtnál többet senkitől sem akarnak beszedni. A rendelkezésre álló kereteken belül azonban mindent megtesznek azért, hogy a költségvetés bevételi előirányzatai minél nagyobbak legyenek. Az egyes adónemek vizsgálatánál nincs különbség; az átfogó ellenőrzések például minden adónemre kiterjednek, de a legtöbb visszaélést az áfánál tapasztalják. Kérdésünkre, hogy a szigorításnak van-e időkorlátja, közölték: ha jó és eredményes módszereket sikerül kialakítaniuk, semmi nem indokolja, hogy felhagyjanak velük.