Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Visszaesett a csempészforgalom

2004.09.23. 08:14
A hétfőtől életbe lépett dohányimport-szigorítás miatt harmadával visszaesett a keleti határforgalom. Az APEH szerint elsősorban az áfával ügyeskednek az adócsalók.
A keleti határszakaszon 30-40 százalékkal visszaesett az átmenő forgalom azt követően, hogy a Vám- és Pénzügyőrség (VP) és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szigorúbb ellenőrzési rendszert vezetett be hétfőtől a költségvetési bevételek biztosítása érdekében - tudtuk meg a vámügyőrségnél.

Ez a határszakasz az illegális cukor- és dohányimport fő iránya. A dohányimport utáni árunyilatkozat kitöltése a VP illetékese szerint szűk egy órát vehet igénybe, a visszaeső forgalomnak köszönhetően azonban nem alakult ki hosszú várakozási idő a határon. A papírt a dohánybehozatal vámkezelése céljából kell kitöltenie a határt átlépőnek, ha két doboz feletti mennyiséget hoz be az országba. Hétfő óta 97-en tettek vámáru-nyilatkozatot. A VP munkatársa szerint azon utasoknak tarthat hosszabb ideig a nyilatkozat kitöltése, akik nem rendelkeznek jártassággal a vámjogban, ám ők a helyszínen kérhetik az ott állomásozó speditőr cég vagy épp a pénzügyőr segítségét is.

Viszonylagos szigor

A Pénzügyminisztérium (PM) utasítására végzett szigorúbb ellenőrzés persze viszonylagos, az adóhivatal például több revizort nem tud munkába állítani, de az adóbevételi szempontból kiemelt kockázatúnak minősített területeken koncentráltabb munkát végeznek, emellett a kommunikációban rejlő lehetőségeket - a visszatartó erőt - próbálják meg kiaknázni - tudtuk meg az adóhivataltól.

A kiemelt területek közé tartozik az illegális cukorimport, szeptember közepétől pedig a dohányimport is célkeresztbe került. Emellett az informatikai eszközök (alkatrészek, cd-k, dvd-k) kereskedelme is éberen tartja az adóhivatali revizorokat, ahol a visszaélések az egyes áruk nehezen meghatározható piaci értékén alapulnak, a több kézen áthaladó értékesítési láncolat nehezen követhető vissza az ellenőrzések során. Előkelő helyen szerepel a listán az építőipar is, ahol jellemzően a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása és az igazolatlan eredetű anyagok felhasználása gyakori.

Új áfa-trükkök

A bevallási rend változása miatt az ellenőrzések kiemelt témaköre az EU-tagokkal folytatott kereskedelem áfája. A határok megnyitása, az általános forgalmi adókra vonatkozó szabályok megváltozása visszaélésekre kínál lehetőséget, melyet természetesen fokozott ellenőrzéssel kívánunk megakadályozni - közölte írásban az APEH. A PM korábban mintegy 40 milliárd forint, vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékának megfelelő tervezett áfabevétel eltűnését magyarázta az adóelkerülők tevékenységével, a lapunknak nyilatkozó adószakértők azonban nem ebben, hanem a tervezés hiányosságaiban látták a bevételelmaradás okát.

A Napi Gazdaság értesülése szerint a PM nem fogalmazott meg számszerű bevételi követelményt a szigorításokhoz. Az APEH szerint a cél a költségvetés bevételi pozíciójának javítása; ezzel együtt a törvény által előírtnál többet senkitől sem akarnak beszedni. A rendelkezésre álló kereteken belül azonban mindent megtesznek azért, hogy a költségvetés bevételi előirányzatai minél nagyobbak legyenek. Az egyes adónemek vizsgálatánál nincs különbség; az átfogó ellenőrzések például minden adónemre kiterjednek, de a legtöbb visszaélést az áfánál tapasztalják. Kérdésünkre, hogy a szigorításnak van-e időkorlátja, közölték: ha jó és eredményes módszereket sikerül kialakítaniuk, semmi nem indokolja, hogy felhagyjanak velük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!