Huba
17 °C
33 °C

Dohánygyárak pénzelik a VPOP-t?

2004.07.02. 08:20
A dohánygyártók pénzt áldoznának a csempészett cigaretták felderítésére: tavasz óta az ágazat szakemberei segítik a vámosokat az illegális behozatal visszaszorításában.
A dohánygyártók pénzt áldoznának a csempészett cigaretták felderítésére: tavasz óta az ágazat szakemberei segítik a vámosokat az illegális behozatal visszaszorításában.A Napi Gazdaság úgy tudja, a dohánygyártók anyagilag is támogatnák a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) által a közelmúltban felállított négy kelet-magyarországi regionális központban működő csempészáru-felderítő egységeket. Patai András, a Magyar Dohánygyártók Szövetségének ügyvezető elnöke a lapnak elmondta: nincs rálátásuk arra, hogy a gyártók egyenként milyen megállapodásokat kötnek - ha egyáltalán kötnek - a szakhatósággal, tudomása van azonban arról, hogy a gyártók és a VPOP "vizsgálja", miként lehetne az egyre hatékonyabb rendszert a szakmai és informatikai támogatás mellett anyagilag is segíteni. A lap információi szerint néhány tízmillió forintnyi összegről lehet szó.

Megállapodás már van

Az utóbbi időben megerősödött cigaretta-feketepiac visszaszorításának érdekében a Magyar Dohánygyártók Szövetsége idén március elején együttműködési megállapodást írt alá a pénzügyőrséggel. A partnerség lényege, hogy a dohányipari szakértők segítséget nyújtanak a vámosoknak az egyes csempészáruk eredetiségének, minőségének megállapításához, illetve átadják a feketepiacról rendelkezésre álló információkat a hatóságnak. A megállapodás keretében a dohányipari szövetség informatikai támogatást is adott a gyors reagálású felderítő csoportoknak.

Kicsiben is megéri csempészni

A VPOP által működtetett egységek néhány hónapos tevékenysége után az már most megállapítható, hogy az ellenőrzés szigorodása miatt a csempészek kisebb tételekre bontják behozatalukat a kockázat csökkentése érdekében, ezért kisebb értékű, de nagyobb számú felderítésre lehet számítani. A lépést az indokolta, hogy immár nemcsak a dohánygyártók, hanem a VPOP adatai szerint is minden tíz eladott csomag cigarettából 2-3 illegálisan, adófizetés nélkül kerül az országba. A kis tételű cigarettacsempészet növekvő arányát igazolja, hogy a VPOP a napokban 1800 karton, vagyis 18 ezer csomag füstölnivalót foglalt le Mándokon. Ennek forgalmi értéke körülbelül 10 millió forintra tehető, amely önmagában csekély volumennek számít a feketepiacon. Májusban 16 millió forint értékben 40 ezer csomag cigarettát foglaltak le a vámosok egy kelet-magyarországi ellenőrzés során.