Jenő
-2 °C
6 °C

Dohánygyárak pénzelik a VPOP-t?

2004.07.02. 08:20
A dohánygyártók pénzt áldoznának a csempészett cigaretták felderítésére: tavasz óta az ágazat szakemberei segítik a vámosokat az illegális behozatal visszaszorításában.
A dohánygyártók pénzt áldoznának a csempészett cigaretták felderítésére: tavasz óta az ágazat szakemberei segítik a vámosokat az illegális behozatal visszaszorításában.A Napi Gazdaság úgy tudja, a dohánygyártók anyagilag is támogatnák a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) által a közelmúltban felállított négy kelet-magyarországi regionális központban működő csempészáru-felderítő egységeket. Patai András, a Magyar Dohánygyártók Szövetségének ügyvezető elnöke a lapnak elmondta: nincs rálátásuk arra, hogy a gyártók egyenként milyen megállapodásokat kötnek - ha egyáltalán kötnek - a szakhatósággal, tudomása van azonban arról, hogy a gyártók és a VPOP "vizsgálja", miként lehetne az egyre hatékonyabb rendszert a szakmai és informatikai támogatás mellett anyagilag is segíteni. A lap információi szerint néhány tízmillió forintnyi összegről lehet szó.

Megállapodás már van

Az utóbbi időben megerősödött cigaretta-feketepiac visszaszorításának érdekében a Magyar Dohánygyártók Szövetsége idén március elején együttműködési megállapodást írt alá a pénzügyőrséggel. A partnerség lényege, hogy a dohányipari szakértők segítséget nyújtanak a vámosoknak az egyes csempészáruk eredetiségének, minőségének megállapításához, illetve átadják a feketepiacról rendelkezésre álló információkat a hatóságnak. A megállapodás keretében a dohányipari szövetség informatikai támogatást is adott a gyors reagálású felderítő csoportoknak.

Kicsiben is megéri csempészni

A VPOP által működtetett egységek néhány hónapos tevékenysége után az már most megállapítható, hogy az ellenőrzés szigorodása miatt a csempészek kisebb tételekre bontják behozatalukat a kockázat csökkentése érdekében, ezért kisebb értékű, de nagyobb számú felderítésre lehet számítani. A lépést az indokolta, hogy immár nemcsak a dohánygyártók, hanem a VPOP adatai szerint is minden tíz eladott csomag cigarettából 2-3 illegálisan, adófizetés nélkül kerül az országba. A kis tételű cigarettacsempészet növekvő arányát igazolja, hogy a VPOP a napokban 1800 karton, vagyis 18 ezer csomag füstölnivalót foglalt le Mándokon. Ennek forgalmi értéke körülbelül 10 millió forintra tehető, amely önmagában csekély volumennek számít a feketepiacon. Májusban 16 millió forint értékben 40 ezer csomag cigarettát foglaltak le a vámosok egy kelet-magyarországi ellenőrzés során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?