Alfréd
-3 °C
3 °C

Gazdagabbnak érezzük magunkat

2003.07.01. 10:48
A lakossági várakozások, ha csak kis mértékben, egy év után ismét javultak. A válaszadók véleménye a munkanélküliségről jobb, az inflációról rosszabb, mint azt az adatok indokolnák. Csak minden századik ember tartja anyagi helyzetét nagyon jónak, négyszer ennyien gondolják úgy, hogy nagyon rossz körülmények között élnek.
Egy év elteltével ismét javultak a lakossági várakozások - derül ki az Ecostat negyedéves konjunktúra-felméréséből. A válaszadók jobbnak tartják önmaguk és családjuk anyagi helyzetét, rosszabbnak viszont az országét, mint a legutóbbi felmérés során.

Az érzések és a tények távol egymástól

Érdekes, hogy több esetben jelentősen eltérnek a lakossági vélemények a valós helyzettől. A munkanélküliség alakulásával a megkérdezettek sokkal elégedettebbek, mint három hónappal ezelőtt. Ez azért különös, mert időközben a munkanélküliek száma növekedett (igaz, a múlt hónapban éppen csökkent).

A munkanélküliséghez hasonlóan az inflációval kapcsolatos véleményeket sem támasztja alá a valóság. Miközben a statisztikai adatok szerint április-májusban az infláció több mint húszéves mélypontra süllyedt, a lakossági inflációs várakozások továbbra is pesszimizmusról árulkodnak.

A többség rossznak tartja helyzetét

Saját maga, illetve a háztartása anyagi helyzetét a válaszadók nagy többsége a közepes kategóriába helyezte el. Minden ötödik ember viszont rossznak, míg a válaszadók négy százaléka nagyon rossznak érzi pénzügyi helyzetét.

Az elégedettek kevesebben voltak: önmaga és családja anyagi helyzetét csak a megkérdezettek 16 százaléka ítélte jónak és mindössze egy százaléka nagyon jónak. A lakosok 43 százaléka úgy érzi, pénzügyi helyzete nem változott az elmúlt évben és csak egyötödük érzi azt, hogy helyzete javult tavaly óta. Minden tizedik családban viszont jelentős mértékben romlottak az anyagi körülmények.

De majd jövőre!

Bár a mostani anyagi helyzetével a válaszadók többsége nem is túlzottan elégedett, a következő egy évben sorsra jobbra fordulását várja a megkérdezettek csaknem fele, míg további romlástól csak a válaszadók egynegyede tart (többségük már az elmúlt évben is úgy érezte, hogy egyre rosszabb körülmények között él). A legtöbben azok vannak, akik úgy érzik, pénzügyi helyzetük stagnált, és erre a számítanak a következő egy évben is.

Az ország helyzete romlott

Az Ecostat-felmérés szerint az ország gazdasági helyzete valamelyest romlott az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. A háztartások háromtizede nem lát változást e téren, a lakosság 22 százaléka enyhe, további 1 százalékuk jelentős mértékű javulásról számolt be.

A várakozások ebben az esetben is jobbak, mint a múlt és a jelen megítélése. A válaszadók 41 százaléka optimista, és csak 28 százaléka pesszimista az ország gazdasági helyzetének jövő évi alakulásával kapcsolatban. A lakosság 15 százaléka folyamatos javulásban bízik, igaz, egyötödük úgy látja, hogy az ország helyzete folyamatosan romlik.