Gerzson
-3 °C
2 °C

Gebinbe adták a szigetvári várat

2001.10.09. 09:53
Milliárdos fejlesztésbe kezdett a szigetvári várban a Király & Partners Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. - tudta merg a Napi Gazdaság. A program azt követően indulhatott el, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Kincstári Vagyoni Igazgatóság az önkormányzat helyett a Király Lajos és felesége tulajdonában lévő cégnek adta az erődítmény üzemeltetési jogát.
A jelenlegi tervek szerint egy évig tartó és több ütemben megvalósuló, legalább egymilliárd forint értékű ingatlanfejlesztésbe kezdett néhány nappal ezelőtt a szigetvári várban a Király & Partners Kft.

Inkább adták a maszeknek

A Napi információi szerint az 1997-ben alapított, jelenleg 3,5 millió forint törzstőkéjű cég azt követően kezdte el a középkori erődítmény felújítását, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló KVI a közelmúltban az önkormányzat helyett a cégnek adta a vár üzemeltetési jogát.

Rosszul teljesített az önkormányzat

A döntésben közrejátszhatott, hogy a kincstár nem volt megelégedve a helyhatóság állagmegóvással és felújítással kapcsolatos tevékenységével. Az önkormányzat illetékesei viszont azt állítják: hosszú évek óta nem kaptak jelentősebb központi forrást a munkák elvégzéséhez.

Nullszaldós vár

A szigetvári székhelyű Király & Partners vállalta, hogy vállalkozói tőkéből, valamint központi és EU-forrásokból olyan fejlesztési programot hajt végre, melynek köszönhetően hat év alatt önfenntartó lehet a vár. Az új üzemeltető már hozzá is kezdett az észak-keleti bástya felújításához, központi források segítségével pedig rövidesen elkezdődik a várfal helyreállítása.

A kastély alatti pincerendszerben még az idén kialakítanak egy vendéglőt, melynek része lesz egy bormúzeum is. A beruházás az említett kastély és dzsámi fűtési rendszerének kiépítésével folytatják, így a téli hónapokban is látogatható lesz a várnak ez a része.