Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A magyarok elvásárolják a többletjövedelmet

2003.09.05. 09:32
A háztartások reáljövedelme tavaly és idén is dinamikusan növekedett, s ezt követte a fogyasztás bővülése. A magyar lakosság többletjövedelmét jórészt a kiskereskedelmi üzletekben vásárolja el.
A lakosság reáljövedelme az utóbbi két esztendőben látványosan nőtt. Amíg 2001-ben csupán 6,4 százalékkal emelkedett, 2002-ben már 13,6 százalékot sikerült elérni, majd 2003 első féléve további 13,2 százalékos bővülést hozott. A lakossági fogyasztás a gyakorlatban némi fáziskéséssel követi a jövedelmek alakulását. Ennek megfelelően a fogyasztás 2001-ben 4,0 százalékkal bővült, majd 2002-ben az ütem megközelítette a 8 százalékot.

Egyszeri kiegészítés

A magas növekedési ütem a bruttó bérek gyarapodásán kívül a nyugdíjasok számára folyósított egyszeri kiegészítéssel, valamint az iskolakezdéshez biztosított dupla családi pótlékkal magyarázható. A háztartások fogyasztási szerkezetén belül 2002-ben kissé csökkent az élelmiszerek részaránya, mivel ez a szegmens az átlagtól elmaradó mértékben, 4,5 százalékkal növekedett. Az élelmiszereken belül is átrendeződött a fogyasztási szerkezet: a sajt, a tejtermékek, a zöldségfélék és gyümölcsök fogyasztása az átlagot meghaladó mértékben emelkedett, a tojásé stagnált, a tejé pedig kissé mérséklődött.

Felújítás

A háztartások növekvő bevételeik egyre nagyobb részét költik lakásfenntartásra. E lakossági kiadások értéke 2002-ben 11 százalékkal emelkedett. A statisztikusok szerint a lakáscélú kiadások ilyen gyors növekedése szokatlan jelenség. Ebben szerepet játszik, hogy 2002-ben a korábban megszokottnál több háztartásban került sor javító és tatarozó munkára, nagyobb összegekről szóltak az ingatlanbiztosítási szerződések, valamint kevesebb volt az elmaradás a lakbérrel, a közös költséggel és a közüzemi díjakkal.

A folyó fogyasztási kiadások között csupán az egészségügyi célú költés mérséklődött jelentősen, a ruházkodás súlya csupán kissé csökkent a múlt évben. A közlekedésre és a hírközlésre viszont arányaiban jóval többet költöttek, mint 2001-ben, emellett a lakosság számottevően többet fordított művelődésre és szórakozásra is. A jelek szerint a magyar lakosság jórészt vásárlásra költi gyorsan növekvő többletjövedelmét, s nem a megtakarításokat hizlalja.

Gyors bérnövekedés

Idén az első hat hónapban a reálbérek 13,2 százalékkal nőttek, a kiskereskedelmi forgalom volumene pedig 8,4 százalékkal lett nagyobb. A gyors keresletkiáramlás mellett a korábbi években megszokottnál lassabb ütemű áremelkedés is vásárlásra ösztönöz. Idén az első hat hónapban ugyanis csupán 4,3 százalék volt az infláció éves szinten. A kiskereskedelmi forgalom bővülése - a jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számolva - az idei második negyedévben 6,9 százalékra lassult az első három hónap 10,0 százalékáról, ám a félév így is 8,4 százalékos ütemet hozott. A kiskereskedelem bővülése 2001-ben 4,5 százalékos, 2002-ben pedig már 8,7 százalékos volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?