Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Piacukat féltik a vasúttársaságok

2006.09.06. 07:24
A pályavasúti kedvezmények megszüntetése miatt akár hét százalékkal is drágulhat a vasúti fuvarozás. Ennek hatására 300-400 ezer tonna áru szállítása átkerülhet Szlovákiába és onnan közútra Dunaújvárosig.

Az érintettek szerint veszélyeztetheti a vasúti áruszállítást a Magyar Vasúti Hivatal (MVH) azon határozata, amely megszünteti a pályavasúti kedvezmény jelen gyakorlatát. Több cég ezért az MVH vezetéséhez fordult, s jelezte, hogy a vasutak az irányvonatokkal - meghatározott időkö-zönként járó szerelvényekkel - fuvarozott küldemények egy tekintélyes részét azért tudták átterelni közútról vasútra, mert - a minőségi szolgáltatás mellett - az árajánlatokban a kérdéses kedvezményt is figyelembe tudták venni és tovább tudták adni a megbízónak.

Félő, sőt biztosra vehető, hogy a kedvezmény eltörlése miatt - miután a vasutak az így adódó többletfuvarköltséget nem tudják átvállalni - a társaságok megbízásaik jelentős részét elveszíthetik. Ha a kedvezmény megszűnik, a fuvardíjak 7 százalékkal drágulhatnak - tudta meg a Napi Gazdaság.

Ennek hatására például 300-400 ezer tonna áru szállítása "kerülhet át" Szlovákiába és onnan közútra Dunaújvárosig.

Antal Dániel, az MVH elnöke a lapnak elmondta, vizsgálatuk során kiderült, hogy a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. által juttatott kedvezmények nem voltak összeegyeztethetőek a vasúti törvénnyel, ezért kötelezték a társaságot a jogellenes magatartás megszüntetésére. Ezek a kedvezmények egyébként nem érték el az összpályadíj 2 százalékát, ráadásul miután szinte mindenki részesült ebből, s jórészt hasonló mértékben, ösztönzőleg sem hatottak.

Az MVH ezért arra kötelezte határozatában a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.-t, hogy a kedvezmény mértékével csökkentse a pályadíjat, s vezessen be a jogszabálynak megfelelő kedvezményeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!