Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Piacukat féltik a vasúttársaságok

2006.09.06. 07:24
A pályavasúti kedvezmények megszüntetése miatt akár hét százalékkal is drágulhat a vasúti fuvarozás. Ennek hatására 300-400 ezer tonna áru szállítása átkerülhet Szlovákiába és onnan közútra Dunaújvárosig.

Az érintettek szerint veszélyeztetheti a vasúti áruszállítást a Magyar Vasúti Hivatal (MVH) azon határozata, amely megszünteti a pályavasúti kedvezmény jelen gyakorlatát. Több cég ezért az MVH vezetéséhez fordult, s jelezte, hogy a vasutak az irányvonatokkal - meghatározott időkö-zönként járó szerelvényekkel - fuvarozott küldemények egy tekintélyes részét azért tudták átterelni közútról vasútra, mert - a minőségi szolgáltatás mellett - az árajánlatokban a kérdéses kedvezményt is figyelembe tudták venni és tovább tudták adni a megbízónak.

Félő, sőt biztosra vehető, hogy a kedvezmény eltörlése miatt - miután a vasutak az így adódó többletfuvarköltséget nem tudják átvállalni - a társaságok megbízásaik jelentős részét elveszíthetik. Ha a kedvezmény megszűnik, a fuvardíjak 7 százalékkal drágulhatnak - tudta meg a Napi Gazdaság.

Ennek hatására például 300-400 ezer tonna áru szállítása "kerülhet át" Szlovákiába és onnan közútra Dunaújvárosig.

Antal Dániel, az MVH elnöke a lapnak elmondta, vizsgálatuk során kiderült, hogy a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. által juttatott kedvezmények nem voltak összeegyeztethetőek a vasúti törvénnyel, ezért kötelezték a társaságot a jogellenes magatartás megszüntetésére. Ezek a kedvezmények egyébként nem érték el az összpályadíj 2 százalékát, ráadásul miután szinte mindenki részesült ebből, s jórészt hasonló mértékben, ösztönzőleg sem hatottak.

Az MVH ezért arra kötelezte határozatában a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.-t, hogy a kedvezmény mértékével csökkentse a pályadíjat, s vezessen be a jogszabálynak megfelelő kedvezményeket.