Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A munkaadók vesztenek a futballvébén

2002.05.22. 11:56
A Napi Gazdaság számításai szerint a magyarországi GDP mintegy fél százalékát érinti a vb-közvetítés. Ha ugyanis - az m1 várakozásainak megfelelően - minden harmadik főállású munkavállaló televízión figyeli a 64 mérkőzést, az összesen mintegy százmillió munkaórát érint, így a munkaadók mintegy hetvenmilliárd forint bért fizethetnek ki improduktív alkalmazottaiknak.
Magyarországon jelenleg főállásban egy munkaóra bruttó bére mintegy 700 forint, így a közvetítések által érintett bruttó bér mintegy hetvenmilliárd forintra rúg, ez pedig megközelíti az éves bruttó hazai termék fél százalékát. Ehhez jön még az ismétlések és összefoglalók által érintett időszak.

Százmilliók a közvetítésre

A Magyar Televízió Rt. több százmillió forintot fordít a vébé közvetítésére, ami egyebek mellett magában foglalja a Kirch-csoportnak fizetendő jogdíjat, a közvetítővonalak biztosítását, a gyártást, a kommentátorállások megszerzését. A televízió ugyanakkor 20-30 százalékos nézettségnövekedést vár az eseménytől.

Több tévét vesznek a vébé alatt

A lap által megkérdezett kereskedések szerint a világbajnokság miatt valószínűleg növekedni fog a kereslet a tévék, videók, videókazetták iránt. A felmérések szerint eddig az 50 centiméter képátmérőjű tévéket vásárolták nagy számban, de vébé alatt vélhetően a 63-701 centis televíziókból fogy majd több.