Ágnes
-5 °C
2 °C

A munkaadók vesztenek a futballvébén

2002.05.22. 11:56
A Napi Gazdaság számításai szerint a magyarországi GDP mintegy fél százalékát érinti a vb-közvetítés. Ha ugyanis - az m1 várakozásainak megfelelően - minden harmadik főállású munkavállaló televízión figyeli a 64 mérkőzést, az összesen mintegy százmillió munkaórát érint, így a munkaadók mintegy hetvenmilliárd forint bért fizethetnek ki improduktív alkalmazottaiknak.
Magyarországon jelenleg főállásban egy munkaóra bruttó bére mintegy 700 forint, így a közvetítések által érintett bruttó bér mintegy hetvenmilliárd forintra rúg, ez pedig megközelíti az éves bruttó hazai termék fél százalékát. Ehhez jön még az ismétlések és összefoglalók által érintett időszak.

Százmilliók a közvetítésre

A Magyar Televízió Rt. több százmillió forintot fordít a vébé közvetítésére, ami egyebek mellett magában foglalja a Kirch-csoportnak fizetendő jogdíjat, a közvetítővonalak biztosítását, a gyártást, a kommentátorállások megszerzését. A televízió ugyanakkor 20-30 százalékos nézettségnövekedést vár az eseménytől.

Több tévét vesznek a vébé alatt

A lap által megkérdezett kereskedések szerint a világbajnokság miatt valószínűleg növekedni fog a kereslet a tévék, videók, videókazetták iránt. A felmérések szerint eddig az 50 centiméter képátmérőjű tévéket vásárolták nagy számban, de vébé alatt vélhetően a 63-701 centis televíziókból fogy majd több.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!