Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Újra ketyeg a sztrájkbomba a MÁV-nál

2008.04.16. 16:47
Ma sem közeledtek az álláspontok a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közötti tárgyalásokon. A VDSZSZ bármikor folytathatja a felfüggesztett sztrájkját, akár már pénteken. A folytatást alig néhány órával a sztrájk kezdete előtt jelentik majd be.

"A szakszervezeti tagokat a munkáltató részéről érő nyomásgyakorlás miatt a sztrájk folytatásának bejelentése csak alig néhány órával annak kezdete előtt várható" – mondta az Indexnek Huszta Krisztián, a VDSZSZ kommunikációs referense. Gaskó István elnök korábbi ígéretével ellentétben a folytatásra akár pénteken is sor kerülhet, a párhuzamosan a BKV sztrájkkal.

Az egyeztetések szerdán is eredménytelenül folytatódott az egyeztetés a szakszervezet és a MÁV között. A munkavállalók továbbra is 10 százalékos pótlék kifizetését követelik a MÁV-tól kiszervezett munkavállalóknak a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett, valamint minden vasúti dolgozónak nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.

A Gaskó István vezette szakszervezet ezekkel a követelésekkel hirdette meg a február 1-jén kezdett, azóta többször felfüggesztett sztrájkot. Időközben a követelést bővítette a VDSZSZ – a módosított inflációs előrejelzés miatt – egy további 1,1 százalékos béremelési igénnyel. Emellett a kollektív munkaügyi vitát kibővítették a 38, korábban bezárni tervezett vasúti szárnyvonal további fenntartására vonatkozó korábbi követeléssel is, bár erről nem a MÁV-val, hanem a kormányt képviselő tárgyalópartnerrel kellene egyeztetniük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?