Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Újra ketyeg a sztrájkbomba a MÁV-nál

2008.04.16. 16:47
Ma sem közeledtek az álláspontok a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közötti tárgyalásokon. A VDSZSZ bármikor folytathatja a felfüggesztett sztrájkját, akár már pénteken. A folytatást alig néhány órával a sztrájk kezdete előtt jelentik majd be.

"A szakszervezeti tagokat a munkáltató részéről érő nyomásgyakorlás miatt a sztrájk folytatásának bejelentése csak alig néhány órával annak kezdete előtt várható" – mondta az Indexnek Huszta Krisztián, a VDSZSZ kommunikációs referense. Gaskó István elnök korábbi ígéretével ellentétben a folytatásra akár pénteken is sor kerülhet, a párhuzamosan a BKV sztrájkkal.

Az egyeztetések szerdán is eredménytelenül folytatódott az egyeztetés a szakszervezet és a MÁV között. A munkavállalók továbbra is 10 százalékos pótlék kifizetését követelik a MÁV-tól kiszervezett munkavállalóknak a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett, valamint minden vasúti dolgozónak nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.

A Gaskó István vezette szakszervezet ezekkel a követelésekkel hirdette meg a február 1-jén kezdett, azóta többször felfüggesztett sztrájkot. Időközben a követelést bővítette a VDSZSZ – a módosított inflációs előrejelzés miatt – egy további 1,1 százalékos béremelési igénnyel. Emellett a kollektív munkaügyi vitát kibővítették a 38, korábban bezárni tervezett vasúti szárnyvonal további fenntartására vonatkozó korábbi követeléssel is, bár erről nem a MÁV-val, hanem a kormányt képviselő tárgyalópartnerrel kellene egyeztetniük.