József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megkapták a védjegyet az árcsökkentők

2006.01.31. 16:55
A felmérések szerint a kereskedők valamivel több mint a fele érvényesítette áraiban az áfa-csökkentést. Áfa-védjegyet vehetett át az IKEA, az Euronics Magyarország Kft., a METRO Kereskedelmi Kft., az Auchan Magyarország Kft., a Drogerie Markt Kft., a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ZRt., a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., a Centrum Jászapáti Kft., a TESCO Globlál ZRt., a Shell Hungary ZRt., valamint a Hungarotel ZRt.képviselője.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök védjegyet adott át kedden az áfa-csökkentést áraiban elsők között érvényesítő tizenegy cég képviselőinek a Parlamentben. Egy dolog köti össze az itt megjelent cégeket, az, hogy azok között vannak, akik a január elsejével hatályos áfa-csökkentésből származó árelőnyt átadták a vásárlóknak - mondta köszöntőjében Gyurcsány Ferenc a védjeggyel jutalmazott cégek képviselői előtt.

Gyurcsány és az árcsökkentők (Fotó: Huszti István)

A felmérések szerint a kereskedők valamivel több mint a fele, 52-53 százaléka, érvényesítette áraiban az áfa-csökkentést, míg a fennmaradó 47-48 százalék egyelőre nem. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az április végére kitűzött időtartamig az árcsökkentés náluk is meg fog valósulni.

Gyurcsány Ferenc az árcsökkentés legnagyobb kikényszerítőjének a versenyt nevezte. Mint mondta, a fogyasztóvédők tájékoztatása szerint a magyar vásárlók nagyon tudatosak, 4-5-6 százalékos árelőnyért már "megmozdulnak". Az ünnepség keretében áfa-védjegyet vehetett át az IKEA, az Euronics Magyarország Kft., a METRO Kereskedelmi Kft., az Auchan Magyarország Kft., a Drogerie Markt Kft., a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ZRt., a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., a Centrum Jászapáti Kft., a TESCO Globlál ZRt., a Shell Hungary ZRt., valamint a Hungarotel ZRt.képviselője.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az eseményen elmondta, hogy az intézkedés a kereskedők számára kedvező hatásokkal járt, és várhatóan része lesz a kétszázalékos inflációs előirányzat teljesülésében is. Beszámolt arról is, hogy az esélyegyenlőségi minisztérium honlapján olvasható lista szerint a kereskedők 20 százaléka rendelkezik áfa-védjeggyel. Az emblémát csak olyan üzletekben helyezhetik el, amelyek vállalták, hogy áraikban érvényesítik az áfa 25-ről 20 százalékra csökkentését.

A védjegyet negyedévre szóló nyilatkozat aláírását követően, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális, Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) küldi el elektronikus úton, és a cég szerepeltetheti saját reklámhordozóin, matricáin, óriásplakátjain, honlapján. A védjegy használatának jogosságát egy civil szervezet, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) ellenőrzi, és jogtalan használat esetén az ICSSZEM megvonja használatát.

Batiz András kormányszóvivő hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy január 16-a óta mintegy 100 cég érdeklődött az áfa-védjegy iránt, és rövidesen több száz üzletben garantáltan olcsóbban vásárolhat mindenki, az áfa-csökkentés eredményeképpen.