Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Lapot akar a Vegyépszer?

2002.02.05. 10:41
Izgalmas szituáció a napilappiacon: a Híd Rádió Rt. árulja a Színes Mai Lapot, amelyet annak idején a Ringier által megszüntetetett Mai Nap utódaként alapítottak. Közben a Ringier két évre átadta a Mai Nap nevet a Som-Média nevű cégnek, amely a Híd egykori menedzserei és a Színes Mai Lap egykori újságírói segítségével a héten piacra dobja az új - bár régi című - újságot. Mindeközben a Színes Mai Lap vevőjelöltjei között emlegetik a Fidesz-közeli vállalkozásként elkönyvelt Vegyépszert, amely a betonról a jelek szerint szívesen váltana papírra.
Pikáns helyzetben kezdte árulni a Híd Rádió Rt. két lapját, az Autó-Motor Sportot és a Színes Mai Lapot, amelyekért a kiadó vezérigazgatója, L. Kelemen Gábor szerint 8-10 millió dollárt, vagyis 2,2-2,8 milliárd forintot szeretnének kapni. Ugyanis e hét csütörtökén vagy péntekén olyan kiadvány lép a piacra, amely a bulvárújságnak konkurense lehet, ráadásul még külsejében is hasonlítani fognak egymásra, a címükről nem is beszélve.

Újra itt a Mai Nap

A Som-Média Rt. ugyanis Mai Nap néven jelenteti meg a vadonatúj lapot. A vállalkozás - amely mögött egyelőre homályban maradó amerikai befektetők állnak - a svájci Ringier kiadótól szerezte meg két évre a Mai Nap nevet és logót.

Pedig egyszer már megszüntették

Az információ a XXI. század betonja: az általában Fidesz-közelinek tekintett építőipari cég érdeklődik a Színes Mai Lap iránt
Emlékezetes, hogy a Blikket is birtokló Ringier azért vásárolta meg annak idején a Mai Nap című bulvárlapot, hogy azt megszüntetve monopolhelyzetbe hozza az előbbi kiadványt. Csakhogy a megszüntetés után néhány héttel a Híd Rádió Rt. az eredetire meglehetősen hasonlító címmel és kinézettel, főként "mainapos" munkatársakkal piacra dobta a Színes Mai Lapot. A svájciak emiatt pert indítottak, az eljárás egyelőre nem zárult le.

Somogyi, Deutsch, Módos

Időközben megalakult a Som-Média, melynek vezetőségében olyan személyek ülnek, akik közül korábban többen megfordultak a Híd Rádió Rt. (HR) menedzsmentjében. A kiadó többségi tulajdonosa és igazgatóságának elnöke Somogyi János, aki akkor volt a HR vezérigazgató-helyettese, amikor Deutsch Péter töltötte be a vezérigazgatói posztot. (A sportminiszter testvére jelenleg felügyelőbizottsági elnök az rt.-ben.) A Som-Média igazgatóságában ül még Módos Márton, akinek kapcsolatai közismerten szorosan a Fidesz vezető politikusaival. A harmadik ig-tag Kozma Péter, reklámszakember. A társaság könyvvizsgálója az a Varga Mihály, aki ugyanezt a pozíciót tölti be a HR-nél.

Az év újonca

A tavalyi utolsó negyedévben napi átlag 76 ezer példányban fogyó Színes Mai Napot kiadója most vételre kínálja. A Népszabadság úgy tudja, hogy az érdeklődők között van a Vegyépszer, amely arról lett igazán ismert, hogy autópálya építési tapasztalatok nélkül szerezte meg az összes megbízatást a Fidesz-kormány idején és a stadionrekonstrukciós programban is részt vesz.

Az információ a XXI. század betonja

Az építőipari cég eddig nem médiabefektetéseiről volt híres, bár a Népszabadság szerint nemrég a háttérben eredménytelenül tárgyalt a TV2-vel. Az ügyben természetesen a Vegyépszert is meg szeretnénk szólaltatni, de erre egylőre nem nyílt lehetőség.

Furmányos reklám

Az Indexnek bennfentes források azt állították, hogy a most beinduló másodikgenerációs Mai Nap reklámozásához csavaros trükköt vetettek be. A lapalapítás ugyanis azzal kezdődött, hogy a Terry Black ügyvédjeként is ismert Mester Csaba - aki régebben a Híd Rádió Rt. több tisztségviselőjének és tulajdonosának kézbesítési megbízottja volt - bejegyeztetett három lapnevet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. Na de milyen neveket! A Napi Lap mellett a Színes Újságot és az A Lap-ot. A sajtó - így rosszindulatú munkatársunk is - kéjesen gonoszkodott az egyszerű elnevezéseken. Egy alapító szerint ez egyszerű átverés volt, amellyel el akarták érni, hogy a média foglalkozzon a témával. Ez jól hangzik, de lehet, hogy duplacsavarral van dolgunk, úgyhogy marad az egészséges gyanakvás.