Aliz
6 °C
14 °C

Lapot akar a Vegyépszer?

2002.02.05. 10:41
Izgalmas szituáció a napilappiacon: a Híd Rádió Rt. árulja a Színes Mai Lapot, amelyet annak idején a Ringier által megszüntetetett Mai Nap utódaként alapítottak. Közben a Ringier két évre átadta a Mai Nap nevet a Som-Média nevű cégnek, amely a Híd egykori menedzserei és a Színes Mai Lap egykori újságírói segítségével a héten piacra dobja az új - bár régi című - újságot. Mindeközben a Színes Mai Lap vevőjelöltjei között emlegetik a Fidesz-közeli vállalkozásként elkönyvelt Vegyépszert, amely a betonról a jelek szerint szívesen váltana papírra.
Pikáns helyzetben kezdte árulni a Híd Rádió Rt. két lapját, az Autó-Motor Sportot és a Színes Mai Lapot, amelyekért a kiadó vezérigazgatója, L. Kelemen Gábor szerint 8-10 millió dollárt, vagyis 2,2-2,8 milliárd forintot szeretnének kapni. Ugyanis e hét csütörtökén vagy péntekén olyan kiadvány lép a piacra, amely a bulvárújságnak konkurense lehet, ráadásul még külsejében is hasonlítani fognak egymásra, a címükről nem is beszélve.

Újra itt a Mai Nap

A Som-Média Rt. ugyanis Mai Nap néven jelenteti meg a vadonatúj lapot. A vállalkozás - amely mögött egyelőre homályban maradó amerikai befektetők állnak - a svájci Ringier kiadótól szerezte meg két évre a Mai Nap nevet és logót.

Pedig egyszer már megszüntették

Az információ a XXI. század betonja: az általában Fidesz-közelinek tekintett építőipari cég érdeklődik a Színes Mai Lap iránt
Emlékezetes, hogy a Blikket is birtokló Ringier azért vásárolta meg annak idején a Mai Nap című bulvárlapot, hogy azt megszüntetve monopolhelyzetbe hozza az előbbi kiadványt. Csakhogy a megszüntetés után néhány héttel a Híd Rádió Rt. az eredetire meglehetősen hasonlító címmel és kinézettel, főként "mainapos" munkatársakkal piacra dobta a Színes Mai Lapot. A svájciak emiatt pert indítottak, az eljárás egyelőre nem zárult le.

Somogyi, Deutsch, Módos

Időközben megalakult a Som-Média, melynek vezetőségében olyan személyek ülnek, akik közül korábban többen megfordultak a Híd Rádió Rt. (HR) menedzsmentjében. A kiadó többségi tulajdonosa és igazgatóságának elnöke Somogyi János, aki akkor volt a HR vezérigazgató-helyettese, amikor Deutsch Péter töltötte be a vezérigazgatói posztot. (A sportminiszter testvére jelenleg felügyelőbizottsági elnök az rt.-ben.) A Som-Média igazgatóságában ül még Módos Márton, akinek kapcsolatai közismerten szorosan a Fidesz vezető politikusaival. A harmadik ig-tag Kozma Péter, reklámszakember. A társaság könyvvizsgálója az a Varga Mihály, aki ugyanezt a pozíciót tölti be a HR-nél.

Az év újonca

A tavalyi utolsó negyedévben napi átlag 76 ezer példányban fogyó Színes Mai Napot kiadója most vételre kínálja. A Népszabadság úgy tudja, hogy az érdeklődők között van a Vegyépszer, amely arról lett igazán ismert, hogy autópálya építési tapasztalatok nélkül szerezte meg az összes megbízatást a Fidesz-kormány idején és a stadionrekonstrukciós programban is részt vesz.

Az információ a XXI. század betonja

Az építőipari cég eddig nem médiabefektetéseiről volt híres, bár a Népszabadság szerint nemrég a háttérben eredménytelenül tárgyalt a TV2-vel. Az ügyben természetesen a Vegyépszert is meg szeretnénk szólaltatni, de erre egylőre nem nyílt lehetőség.

Furmányos reklám

Az Indexnek bennfentes források azt állították, hogy a most beinduló másodikgenerációs Mai Nap reklámozásához csavaros trükköt vetettek be. A lapalapítás ugyanis azzal kezdődött, hogy a Terry Black ügyvédjeként is ismert Mester Csaba - aki régebben a Híd Rádió Rt. több tisztségviselőjének és tulajdonosának kézbesítési megbízottja volt - bejegyeztetett három lapnevet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. Na de milyen neveket! A Napi Lap mellett a Színes Újságot és az A Lap-ot. A sajtó - így rosszindulatú munkatársunk is - kéjesen gonoszkodott az egyszerű elnevezéseken. Egy alapító szerint ez egyszerű átverés volt, amellyel el akarták érni, hogy a média foglalkozzon a témával. Ez jól hangzik, de lehet, hogy duplacsavarral van dolgunk, úgyhogy marad az egészséges gyanakvás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?