Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ötmilliárddal olcsóbban épülhetne az M7-es

2006.08.01. 10:18
A 36 kilométeres Balatonkeresztúr-Nagykanizsa szakasz 41,4 milliárdból épül meg, ha végül nem bizonyosodik be, hogy a tendernyertes Vegyépszer-Betonút páros pályázata is hibás - derül ki a Népszabadságból.

A Vegyépszer és a Betonút konzorciuma nyerte az árversenyt az M7-es Balatonkeresztúrt Nagykanizsával összekötő szakaszának építésére kiírt tenderen - tudta meg a Népszabadság. Ennek ellenére nem biztos, hogy a balatoni sztráda 36 kilométerének építésére ez a páros kap majd megbízást. A lap úgy tudja, a Nemzeti Autópálya Zrt. szakértői több konzorcium pályázati anyagában hibát találtak, így kizárások is várhatók.

A végleges árajánlatok tegnapi bontásakor mindenesetre egyértelművé vált: a jelentkező hat konzorcium közül négynek az eredetileg megajánlottnál lényegesen olcsóbban is megéri a beruházás megszerzése. Az árversenyt az élen záró Vegyépszer-Betonút konzorciuma például több mint tíz százalékot, csaknem ötmilliárd forintot tudott lefaragni a júniusban még csak a negyedik helyre elég ajánlatából. Véglegesnek számító, 41,4 milliárdos vállalása így már 340 millióval olcsóbb, mint az első körben győztes Granit-Doprostav páros eredeti árajánlata.

A talán első körös győzelme tudatában árain jottányit sem változtató osztrák-szlovák konzorciumot a Strabag és Hídépítő párosa is megelőzte. Ők majdnem kilenc százalékot engedtek áraikból. (Ezek után már érthető az is, hogy a múlt héten miért vonták vissza jogorvoslati kérelmüket a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.) A legtöbbet, mintegy 12 százalékot a korábban a legdrágább ajánlatával az előző körben még utolsó helyre sorolt Porr-Viadom-Terrag-Asdag engedett. A Bilfinger-Swietelsky konzorciuma alig, a Colas egyáltalán nem változtatott árain.