Szilárda
0 °C
6 °C

Külföldön terjeszkedik a Vegyépszer

2003.06.19. 07:41
A Fidesz-kormánytól kapott autópálya-megrendelésekkel elhíresült Vegyépszer Rt. megerősíti külföldi tevékenységét. Hamarosan román, szerb és szlovák leányvállalatokat alapítanak. Emellett továbbra is aktívak Kazahsztánban és a Közel-Keleten és iraki szerepvállalásra is készülnek. A Vegyépszer újabb hazai utakat is építene.
A közelmúltban végzett piackutatási eredményei arra ösztönzik a Vegyépszer Rt.-t, hogy a környező országok közül elsősorban Romániában, Szerbiában és Szlovákiában erősítse külpiaci pozícióit. Ezek közül van, ahol már létrehozott céget, de olyan is, ahol éppen most állítja fel képviseletét. Értelemszerűen indul helyi pályázatokon is, ezek elbírálása a harmadik negyedévre várható.

Útépítés a szomszédos országokban

Elég nagy jelentőségű munkákról van szó, főként csatorna-, szemétlerakó-, út- és hídépítésről - mondta Tímár Gyula, de további részleteket üzleti okokból nem közölt. Az új piacon magyar partnerekkel kíván megjelenni a társaság, de célszerűnek látja - helyismeretük és esetenként, az olcsóbb kivitelezés miatt - a helyi vállalatokat is bevonni. Egyébként is többnyire elvárás is a kiíró részéről, hogy a külföldi cég tevékenysége során a helyi iparnak is adjon munkát.

Vannak iraki tapasztalataik

Az iraki újjáépítési lehetőségek kapcsán általában borúlátók a hazai vállalatok, egyedül a Vegyépszer tett a közelmúltban optimista bejelentést. A társaság első embere úgy vélekedik, hogy talán sokan túlértékelik az iraki lehetőségeket. Irak nagyon nehéz és veszélyes piac - jelentette ki.

A Vegyépszer rendszeresen és több éven át dolgozott külföldön az amerikai Bechtelnek, valamint a Kellogg Brown and Rootnak alvállalkozóként. Ez a két amerikai cég az újjáépítésben részt vevő két legnagyobb fővállalkozó. A Vegyépszer csak szakembereket adott különböző, például kőolajipari létesítmények építéséhez, karbantartásához, üzemeltetéséhez és javításához.

Az eddigi munkák alapján kértek és kaptak is a közelmúltban az iraki újjáépítésben részt vevő amerikai vállalatok ajánlatot a Vegyépszertől. Ám most is csak néhány olyan szakemberre tartanak igényt, akik irányítják, felügyelik a helyi munkaerőt foglalkoztató cégek tevékenységét.

Az amerikaiak politikai szempontok szerint is mérlegelnek

A társaságnak egyébként már van tapasztalata a rossz közbiztonságú országokkal. Ilyen volt Algéria, ahol több száz alkalmazottjuk dolgozott veszélyes, ám őrzött munkahelyen. Tímár Gyula most is csak akkor engedné ki a vállalat dolgozóit Irakba, ha a fővállalkozó által biztosított területre mennének.

Persze nem biztos, hogy végül magyar cégektől kérnek szakembert. Az amerikaiaknak ugyanis más országok vállalataival is jó kapcsolatuk van, s döntéseiknél politikai szempontok alapján is rangsorolják az országokat. Algériában, Kazahsztánban vagy éppen Irakban egyébként már nincs arra igény, hogy ott egy külföldi cég teljes stábbal felvonuljon. Mindössze az ott hiányzó szakértelmet kívánják megvásárolni.

Egy projektnél egy szűk szakmai létszám van, amely a világszínvonalú technológiát képviseli, és annak megvalósításáért felel (Irak esetében ezek az amerikaiak), alatta egy olyan társaság, amely a konkrét kivitelezést végzi (itt lenne helye a Vegyépszernek és más hazai vállalatoknak), és végül vannak a feladat tényleges megvalósítói. Az utóbbiak 80 százalékát mindig az adott ország adja.

Idén nyolc-tízmilliárdos exprtbevételre számítanak

A Vegyépszer ugyanakkor továbbra is jelen van Kazahsztánban a Tengizchevroil és a Bechtel cégekkel. Algériában is újabb tenderfelhívásokat kapott csőfektetésre, útépítésre, olajipari létesítmények felújítására és karbantartására, vagyis hagyományos profiljaiban.

A külföldi teljesítést ma már arányában nem tartja soknak Tímár Gyula. Korábban, amikor évi húszmilliárd forint körül volt a társaság bevétele, annak a fele származott külföldről, viszont az azóta megnőtt árbevételben a külpiac már kisebb súllyal szerepel. A nyolc-tíz milliárd forintos exportbevétel azonban várhatóan az idén is meglesz.

Tavaly a vállalati toplista élén végeztek

Tavaly 164 milliárd forintos konszolidált árbevételével került a cég a Figyelő Top 200 élére, míg az előző évben 98 milliárdot ért el a társaság. Az idén nem lesz tartható a múlt évi szint, 70-75 milliárdot vár a társaság, de már konzorciális bevételek nélkül. Az elmúlt két évben sok extraprofitot hozott a cégnek, hogy a költségkalkulációkban szereplő, s az ártervezésnél jogos 30 dollár helyett átlag 24 dollár volt a kőolaj.