A Vegyépszert is vizsgálja a GVH

2004.08.02. 08:30
Rutinvizsgálat során igyekszik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eldönteni, monopolhelyzetbe kerül-e a Vegyépszer Rt. és a Hídtechnikai Kft. a hazai acélhíd-építői piacon amiatt, hogy tavaly ősszel megvették a Ganz Acélszerkezeti Rt.-t. Tény, hogy még több ilyen profilú cég működik a hazai piacon.
Miközben öt vezető hazai autópálya-építő cég áraik egyeztetése miatt együtt hétmilliárd forint büntetés kifizetésére kényszerül, s várhatóan fellebbezésre készül, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rutinvizsgálat keretében igyekszik meghatározni a szakma hatodik hazai óriásának piaci erejét. A hivatal azt firtatja: nem került-e monopolhelyzetbe a Vegyépszer Rt. a hazai acélhíd-építői piacon azáltal, hogy tavaly novemberben a Hídtechnikai Kft.-vel (50-50 százalékban) megvásárolta a Ganz Acélszerkezeti Rt.-t.

Van még más is

"Nem kerültek monopolhelyzetbe a Ganz új tulajdonosai, hiszen a Ganz mellett más magyarországi társaságok is képesek acél hídszerkezetek gyártására" - érvelt lapunk érdeklődésére Tímár Gyula, a Vegyépszer Rt. elnök-vezérigazgatója. Állítását megerősítette a Nemzeti Autópálya Rt. illetékese is. Medved Gábor hídszakági főmérnöktől megtudtuk: épített már acélhidat Magyarországon a nyíregyházi MCE Kft., a Közgép Rt. és a MÁV Hídépítő Rt. is. Képes építeni, de még nem pályázott az NA Rt.-nél ilyen munkára a KÉSZ Kft. is.

A Ganz megvétele háttereként Tímár Gyula elmondta: a hídfelszerkezetek, daruk, forgóvázas járműszerelvények, acéltornyok és más acélszerkezetek építésére szakosodott Ganz Rt.-t két-három éves együttműködés kötötte új tulajdonosaihoz. Közös konzorciumban építették a tiszai, az oszlári, a Szent László és a sárvári hidat is. Úgy gondolja, részben ez, részben a Vegyépszer és a Ganz vezetői közötti kitűnő kapcsolat állhatott a mögött, hogy a Ganz tulajdonosa - a Steelstar Kft. - a Vegyépszertől kért segítséget, amikor a Ganzot csak napok választották el a felszámolástól. Mintegy hetvenen kérték a felszámolását.

A Vegyépszer - nem lévén pénzintézet - nem adhatott hitelt. Úgy segíthetett, hogy részesedést vásárolt a Ganzban. Ebben az említett Hídtechnika Kft. volt a partnere, amely a hidak speciális felületvédelmét végzi, s alvállalkozóként dolgozott a Ganz Acélszerkezet Rt.-nek. Tulajdonosként már több száz millió forint tagi kölcsönnel segíthette a Vegyépszer a megvásárolt társaságot, és megegyezhetett annak hitelezőivel is. Két reorganizációs programot kezdtek a Ganznál, amelyek révén az idén legalább nullszaldós lesz a tavaly 1,9 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget felmutatott cég. A programok egyébként piacbővítést, exportnövelést, új gyártmányok felvételét, a dunaújvárosi és az M0-s híd építésére való felkészülést, az elavult géppark felújításának megkezdését, a fölös létszám leépítését és magasan képzett szakemberek felvételét jelentette. A gyár évi 10 ezer tonna acélszerkezet-gyártó kapacitásából 3 ezerre már szereztek megrendelőt.

Erősödött a piac

Nemhogy nem szűkült a piac a Ganz megvásárlásával - utasította el a feltevést Tímár Gyula -, hanem erősödött, hiszen megmaradt egy felszámolás közelébe került fontos szereplője. Ám más aggályok is felmerültek a Ganz megvásárlása kapcsán, például, hogy az ügylet révén a Vegyépszer extraprofitra tehet szert. Ez a lehetőség kizárt az elnök-vezérigazgató szerint, hiszen a Vegyépszernek a Ganzzal mint leányvállalatával, piaci áron kell elszámolnia az adótörvények rendelkezése szerint. Az viszont tény, hogy általa bővül a Vegyépszer vállalkozói képessége, s megnyert projektjeibe majd saját leányvállalatát viheti be alvállalkozóként.  • Hírek
  • Árfolyam