Gusztáv
3 °C
7 °C

Az állam kiszállt a Vegyépszerből

2002.05.24. 09:02
Visszavásárolta a vétójogot és százszoros szavazati jogot nyújtó aranyrészvényt az államtól a Vegyépszer Rt. - írja a HVG információjára hivatkozva a Népszabadság. Csillag István leendő gazdasági miniszter szerint ezt az ügyletet azonnal ki kell vizsgálni.
A HVG információja szerint a napokban kiesett az állam irányítása alól a Vegyépszer Rt., mert visszavásárolta aranyrészvényét, amely eddig a Magyar Fejlesztési Bank kezében volt - írja a Népszabadság.

Az állami pénzintézet ezzel a százszoros szavazatot és vétójogot biztosító részvénnyel meghatározó szerepet játszott a vállalat irányításában.

A Vegyépszer névértéken, százezer forintért vásárolta vissza a befolyást biztosító részvényt.

Csődközelből 6 milliárdos nyereségig

A részvénytársaság négy éve még csődközeli helyzetben volt, amikor közbeszerzési eljárás nélkül az autópálya-építések fővállalkozója lett.

Tavaly már 94 milliárd forintos árbevétel mellett 5,7 milliárd forintos nyereséget ért el.

Okozott-e vagyonvesztést a tranzakció?

Csillag István, leendő gazdasági miniszter szerint az MFB-nél ki kell vizsgálni ezt az ügyletet. Meg kell vizsgálni például, hogy a Vegyépszer hitelbiztosítéka a bank portfóliójában milyen értéken szerepelt, s amennyiben onnan kikerül, az nem okoz-e vagyonvesztést, tartalékolási kötelezettséget.

Szerinte a bank igazgatóságának, cenzúrabizottságának és a könyvvizsgálóknak is lesz dolguk ezzel a tranzakcióval.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!