Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az állam kiszállt a Vegyépszerből

2002.05.24. 09:02
Visszavásárolta a vétójogot és százszoros szavazati jogot nyújtó aranyrészvényt az államtól a Vegyépszer Rt. - írja a HVG információjára hivatkozva a Népszabadság. Csillag István leendő gazdasági miniszter szerint ezt az ügyletet azonnal ki kell vizsgálni.
A HVG információja szerint a napokban kiesett az állam irányítása alól a Vegyépszer Rt., mert visszavásárolta aranyrészvényét, amely eddig a Magyar Fejlesztési Bank kezében volt - írja a Népszabadság.

Az állami pénzintézet ezzel a százszoros szavazatot és vétójogot biztosító részvénnyel meghatározó szerepet játszott a vállalat irányításában.

A Vegyépszer névértéken, százezer forintért vásárolta vissza a befolyást biztosító részvényt.

Csődközelből 6 milliárdos nyereségig

A részvénytársaság négy éve még csődközeli helyzetben volt, amikor közbeszerzési eljárás nélkül az autópálya-építések fővállalkozója lett.

Tavaly már 94 milliárd forintos árbevétel mellett 5,7 milliárd forintos nyereséget ért el.

Okozott-e vagyonvesztést a tranzakció?

Csillag István, leendő gazdasági miniszter szerint az MFB-nél ki kell vizsgálni ezt az ügyletet. Meg kell vizsgálni például, hogy a Vegyépszer hitelbiztosítéka a bank portfóliójában milyen értéken szerepelt, s amennyiben onnan kikerül, az nem okoz-e vagyonvesztést, tartalékolási kötelezettséget.

Szerinte a bank igazgatóságának, cenzúrabizottságának és a könyvvizsgálóknak is lesz dolguk ezzel a tranzakcióval.