Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Terjeszkedik a Vegyépszer

2002.07.04. 09:48
A közelmúltban az autópálya-beruházásokban érdekelt mindkét cég gyarapította portfólióját. A Betonút Szolgáltató és Építő Rt. két vízi létesítményeket építő cégben növelte részesedését, aminek eredményeként kizárólagos tulajdont szerzett ezekben. A Vegyépszer Rt. négy, az Alba Regia Építő Vállalkozó (ARÉV) Rt. érdekeltségi körébe tartozó, ingatlanokkal rendelkező társaságban szerzett többségi irányítást biztosító befolyást.
A Betonút a költséghatékonyság érdekében közös vezetés alá kívánja vonni két székesfehérvári és három szekszárdi egységét, s miután ezt a vegyes tulajdon megnehezítette volna, 100 százalékra növelte tulajdonrészét a Feviép B és a Szeviép Kft.-ben, melyekben a Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs (Kötiviép) Kft. volt a társtulajdonosa a cégnek - mondta el a Napi Gazdaságnak Dunai György, a Betonút vezérigazgatója. A Betonút mintegy két évvel ezelőtt szerzett többségi tulajdont a két vízi létesítményeket - a többi között csatornahálózatot - építő cégben, s miután a kisebbségi tulajdonosnak, a Kötiviép Kft.-nek nem volt terve ezekkel, a Betonút pedig jó árat ajánlott az üzletrészekért, a Kötiviép a közelmúltban eladta tulajdonrészét.

A Vegyépszer megmenti az ARÉV-et

Ezzel szinte egy időben a Vegyépszer Rt. négy, az ARÉV Rt. érdekeltségéhez tartozó társaságban szerzett részesedést - derül ki a cégbírósági adatokból. Az ARÉV finanszírozási gondokkal küzdött, s a Vegyépszer mostani tulajdonszerzése lehetőséget adhat a cégnek arra, hogy folytassa tevékenységét - mondta a lapnak Tímár Gyula, a Vegyépszer vezérigazgatója. Ez utóbbi cég a közelmúltban kötött együttműködési megállapodást az ARÉV Rt.-vel, de közvetlen tulajdont nem szerzett a cégben, csupán annak négy érdekeltségében.

A megvett cégek ingatlanforgalmazással foglalkoznak

Az 1999 végén alapított, ingatlanforgalmazással, beruházással foglalkozó Kran 2000 Szolgáltató Kft.-ben 66,7 százalékos részesedést szerzett a Vegyépszer, míg az ugyancsak Bánki Zsolt által vezetett, s szintén 1999. december 1-jei alapító okirattal rendelkező Bürohaus 2000 Kft.-ben 66,66 százalékos tulajdonrészhez jutott a főként autópálya-beruházásokban érdekelt cég. A hatályos cégadatok szerint az előbbi társaság jegyzett tőkéje 163 millió, míg az utóbbié 143 millió forint; mindkét társaságban 3 millió forint a pénzbeli hozzájárulás mértéke, a többi apport.

Terhelt ingatlanok

Szintén ingatlanforgalmazással, illetve beruházással foglalkozik az a másik két cég, amelyekben részesedéshez jutott a Vegyépszer, s ezeket is a korábbiakkal azonos időpontban létesítették. A 83 millió forint törzstőkéjű Feld 2000 Kft.-ben - amelyből szintén 3 millió a készpénz - kizárólagos tulajdonos lett a Vegyépszer, míg a Depot 2000 Kft.-ben 66,66 százalékos részesedéshez jutott a cég. Ez utóbbi jegyzett tőkéje 113 millió forint, amiből szintén 3 millió forint a készpénz. Tímár elmondta, hogy az említett cégekben ingatlanok találhatók, ám azok mindegyike 100 százalékos banki jelzáloggal terhelt, illetve a hitelintézeteknek elővásárlási joguk van rájuk. Ha a mostani tranzakció következtében az ARÉV talpra áll, s a cég néhány éven belül vissza tudja fizetni hiteleit, ezek az ingatlanok szabad hasznosításúvá válnak, s ez lehet majd az üzlet a Vegyépszer számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!