Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terjeszkedik a Vegyépszer

2002.07.04. 09:48
A közelmúltban az autópálya-beruházásokban érdekelt mindkét cég gyarapította portfólióját. A Betonút Szolgáltató és Építő Rt. két vízi létesítményeket építő cégben növelte részesedését, aminek eredményeként kizárólagos tulajdont szerzett ezekben. A Vegyépszer Rt. négy, az Alba Regia Építő Vállalkozó (ARÉV) Rt. érdekeltségi körébe tartozó, ingatlanokkal rendelkező társaságban szerzett többségi irányítást biztosító befolyást.
A Betonút a költséghatékonyság érdekében közös vezetés alá kívánja vonni két székesfehérvári és három szekszárdi egységét, s miután ezt a vegyes tulajdon megnehezítette volna, 100 százalékra növelte tulajdonrészét a Feviép B és a Szeviép Kft.-ben, melyekben a Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs (Kötiviép) Kft. volt a társtulajdonosa a cégnek - mondta el a Napi Gazdaságnak Dunai György, a Betonút vezérigazgatója. A Betonút mintegy két évvel ezelőtt szerzett többségi tulajdont a két vízi létesítményeket - a többi között csatornahálózatot - építő cégben, s miután a kisebbségi tulajdonosnak, a Kötiviép Kft.-nek nem volt terve ezekkel, a Betonút pedig jó árat ajánlott az üzletrészekért, a Kötiviép a közelmúltban eladta tulajdonrészét.

A Vegyépszer megmenti az ARÉV-et

Ezzel szinte egy időben a Vegyépszer Rt. négy, az ARÉV Rt. érdekeltségéhez tartozó társaságban szerzett részesedést - derül ki a cégbírósági adatokból. Az ARÉV finanszírozási gondokkal küzdött, s a Vegyépszer mostani tulajdonszerzése lehetőséget adhat a cégnek arra, hogy folytassa tevékenységét - mondta a lapnak Tímár Gyula, a Vegyépszer vezérigazgatója. Ez utóbbi cég a közelmúltban kötött együttműködési megállapodást az ARÉV Rt.-vel, de közvetlen tulajdont nem szerzett a cégben, csupán annak négy érdekeltségében.

A megvett cégek ingatlanforgalmazással foglalkoznak

Az 1999 végén alapított, ingatlanforgalmazással, beruházással foglalkozó Kran 2000 Szolgáltató Kft.-ben 66,7 százalékos részesedést szerzett a Vegyépszer, míg az ugyancsak Bánki Zsolt által vezetett, s szintén 1999. december 1-jei alapító okirattal rendelkező Bürohaus 2000 Kft.-ben 66,66 százalékos tulajdonrészhez jutott a főként autópálya-beruházásokban érdekelt cég. A hatályos cégadatok szerint az előbbi társaság jegyzett tőkéje 163 millió, míg az utóbbié 143 millió forint; mindkét társaságban 3 millió forint a pénzbeli hozzájárulás mértéke, a többi apport.

Terhelt ingatlanok

Szintén ingatlanforgalmazással, illetve beruházással foglalkozik az a másik két cég, amelyekben részesedéshez jutott a Vegyépszer, s ezeket is a korábbiakkal azonos időpontban létesítették. A 83 millió forint törzstőkéjű Feld 2000 Kft.-ben - amelyből szintén 3 millió a készpénz - kizárólagos tulajdonos lett a Vegyépszer, míg a Depot 2000 Kft.-ben 66,66 százalékos részesedéshez jutott a cég. Ez utóbbi jegyzett tőkéje 113 millió forint, amiből szintén 3 millió forint a készpénz. Tímár elmondta, hogy az említett cégekben ingatlanok találhatók, ám azok mindegyike 100 százalékos banki jelzáloggal terhelt, illetve a hitelintézeteknek elővásárlási joguk van rájuk. Ha a mostani tranzakció következtében az ARÉV talpra áll, s a cég néhány éven belül vissza tudja fizetni hiteleit, ezek az ingatlanok szabad hasznosításúvá válnak, s ez lehet majd az üzlet a Vegyépszer számára.