Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A Vegyépszer szerint jogszerű volt a részvényügylet

2002.05.24. 16:42
Teljesen jogszerű volt, hogy a Vegyépszer Rt. két héttel ezelőtt visszavásárolta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában lévő aranyrészvényt, amelyet a bank kért garanciaként még 1999-ben az rt. 1 milliárd forintos kötvénykibocsátásakor - nyilatkozta Tímár Gyula, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek.
Tímár Gyula elmondta, a Vegyépszer Rt. és a MFB által 1999 évben megkötött szerződés értelmében a részvénytársaság a bank garanciavállalása mellett 1 milliárd forint értékben kötvényt bocsátott ki, melynek egyik biztosítéka volt az MFB nevére kibocsátott, 100000 forint névértékű szavazatelsőbbségi, aranyrészvény.

Teljesítették a szerződést, visszavásárolták az aranyrészvényt

A részvénytársaság 2001. év végén tárgyalásokat kezdett az MFB-vel a kötvények visszavásárlására, illetve bevonására. A tárgyalások eredményeképpen május elején a kötvényeket visszavásárolták, illetve bevonták.

Az 1999-ben megkötött szerződést a Vegyépszer Rt. maradéktalanul teljesítette, így annak megfelelően a részvénytársaság névértéken, vagyis 100 ezer forintért, az aranyrészvényt visszavásárolta - mondja a vezérigazgató.

Tímár Gyula szerint Csillag István, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium leendő minisztere nem rendelkezett elégséges információkkal, amikor azt mondta: "meg kell vizsgálni azt, hogy a Vegyépszer hitelbiztosítéka a bank portfóliójában milyen értéken szerepelt, s amennyiben onnan kikerül, az nem okoz-e vagyonvesztést, tartalékolási kötelezettséget".

A vezérigazgató szerint a kötvénykibocsátással kapcsolatos MFB garancianyújtásnak semmi köze nem volt egy tőkeügylethez, mivel az 1999-ben még a forráshiányos Vegyépszer pénzügyi gondjait orvosolta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!