Szilvia
5 °C
16 °C

Négymilliós bírság a velencei-tavi településeknek

2005.08.04. 08:48
A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint megsértette a közbeszerzési törvényt a hat velencei-tavi önkormányzat (Gárdony, Velence, Kápolnásnyék, Sukoró, Pázmánd, Nadap) és a Dunántúli Regionális Vízmű Rt. alkotta konzorcium a regionális szennyvízelvezető, -tisztító rendszer bővítésére és fejlesztésére kiírt - mintegy 5 milliárd forintra becsült - közbeszerzési eljárásban.

A testület a konzorcium eljárást lezáró döntését megsemmisítette, valamint a jogsérelem súlyára tekintettel még 4 millió forint bírságot is kiszabott - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A jogorvoslati eljárást a konzorcium által érvénytelenített ajánlatot benyújtó négy cég - a Hídépítő Rt., az Alterra Kft., a Swietelsky Építő Kft. és a Betonút Rt. -, valamint hivatalból a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kezdeményezte, ez utóbbi azért, mert a beruházás a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív PRogram (KIOP) támogatásával valósul meg.

A konzorcium a kérelmező négy cég, valamint a Vegyépszer Rt. ajánlatát érvénytelenítette, nyertesnek pedig a Tópart-konzorciumot (Sade Magyarország Kft., Szabadics Kft. és OMS Hungária Kft.) hirdette ki.

A döntőbizottság határozatában megállapította, hogy a velencei-tavi konzorcium félreérthetően fogalmazta meg ajánlati felhívását, így a kizárt négy cég ajánlata nem érvénytelen. A kiíró többek között a felelősségbiztosítási szerződés megkötésére vonatkozó követelményeket fogalmazta meg ellentmondásosan, a kötbért egymásnak ellentmondóan - egyik helyen bruttó, máshol nettó értéken - adta meg, és a kért bankgarancia-igérvény helyett bankgarancia kiadásáról szóló szándéknyilatkozatot benyújtó céget kizárta az eljárásból, miközben a döntőbizottság szerint e kettő tartalmát tekintve ugyanaz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?