István, Vajk
17 °C
34 °C

Négymilliós bírság a velencei-tavi településeknek

2005.08.04. 08:48
A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint megsértette a közbeszerzési törvényt a hat velencei-tavi önkormányzat (Gárdony, Velence, Kápolnásnyék, Sukoró, Pázmánd, Nadap) és a Dunántúli Regionális Vízmű Rt. alkotta konzorcium a regionális szennyvízelvezető, -tisztító rendszer bővítésére és fejlesztésére kiírt - mintegy 5 milliárd forintra becsült - közbeszerzési eljárásban.

A testület a konzorcium eljárást lezáró döntését megsemmisítette, valamint a jogsérelem súlyára tekintettel még 4 millió forint bírságot is kiszabott - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A jogorvoslati eljárást a konzorcium által érvénytelenített ajánlatot benyújtó négy cég - a Hídépítő Rt., az Alterra Kft., a Swietelsky Építő Kft. és a Betonút Rt. -, valamint hivatalból a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kezdeményezte, ez utóbbi azért, mert a beruházás a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív PRogram (KIOP) támogatásával valósul meg.

A konzorcium a kérelmező négy cég, valamint a Vegyépszer Rt. ajánlatát érvénytelenítette, nyertesnek pedig a Tópart-konzorciumot (Sade Magyarország Kft., Szabadics Kft. és OMS Hungária Kft.) hirdette ki.

A döntőbizottság határozatában megállapította, hogy a velencei-tavi konzorcium félreérthetően fogalmazta meg ajánlati felhívását, így a kizárt négy cég ajánlata nem érvénytelen. A kiíró többek között a felelősségbiztosítási szerződés megkötésére vonatkozó követelményeket fogalmazta meg ellentmondásosan, a kötbért egymásnak ellentmondóan - egyik helyen bruttó, máshol nettó értéken - adta meg, és a kért bankgarancia-igérvény helyett bankgarancia kiadásáról szóló szándéknyilatkozatot benyújtó céget kizárta az eljárásból, miközben a döntőbizottság szerint e kettő tartalmát tekintve ugyanaz.