Árpád
-2 °C
4 °C

A lakosság fele soha nem jár étterembe

2003.09.23. 12:05
A magyar felnőttek mindössze öt százaléka jár gyakran étterembe, hogy ott találkozzon, beszélgessen ismerőseivel vagy családtagjaival. Ritkábban további 45 százalék szokott vendéglőbe menni, míg a lakosság fele sohasem megy vendéglátóhelyre, állapítja meg a GfK Piackutató Intézet legújabb kutatása.
Az étterembe járók fele a legutóbbi alkalmak során, fejenként általában 2 500-7 499 forint közötti összeget költött el. Ez közép-európai viszonylatban soknak számít. További 25 százalék kiadása 7 500-14 999 forint közé esett. A számlából egy főre 2 500 forintnál kisebb összeg jutott 17 százaléknál. A többiek viszont még 15 000 forintot is meghaladó összeget fizettek.

A fiatalok többet járnak étterembe

A lakosságon belül az éttermek kedveltségénél a legnagyobb különbségek életkor szerint tapasztalhatók, majd a jövedelem és az iskolai végzettség alapján szóródik. A 30 évesnél fiatalabbak 73 százaléka szokott vendéglőbe menni, sőt 39 százalékuk havi-heti rendszerességgel. Ugyanez az arány a 60 évesek és idősebbek körében már csak 20, illetve 4 százalék.

Az átlagosnál magasabb jövedelműek 69 százaléka tekinthető úgy, hogy szívesen tölti étteremben a szabadidejét. A heti-havi rendszeresség a tehetős réteg 29 százalékára jellemző. Az átlagosnál alacsonyabb jövedelműek hasonló mutatója 23, illetve nyolc százalék. A magasabb iskolai végzettségű csoportokban többen, gyakrabban járnak étterembe. A diplomások 65 százaléka alkalmanként, míg havonta legalább egyszer vagy többször 25 százaléka.

A nemek szerinti különbség viszonylag kicsi. Sohasem megy vendéglőbe a nők 52, a férfiak 48 százaléka. Többé-kevésbé rendszeresen pedig a férfiak 21, a nőknek 17 százaléka tölti szabadidejének egy részét vendéglátóhelyeken.

Az Egyesült Államokban a legmagasabb az arány

Megállapították, hogy Magyarországon az életstílushoz inkább hozzátartozik a vendéglő, mint a románoknál vagy lengyeleknél, míg a csehek ebből a szempontból már utolérték Nyugat-Európát. A vizsgált 21 országban a válaszadók egyharmada hetenként legalább egyszer megy vendéglőbe, további egynegyed pedig minimum havonta egyszer. Magyarországon 5 és 14 százalék. Az USA-ban igen magas a részarány, 57 és 30 százalék, ami azt jelenti, hogy tíz megkérdezett közül kilenc rendszeresen otthonán kívül étkezik.

Legkevésbé kedveltek a vendéglátóhelyek Romániában és Oroszországban, Nyugat-Európában pedig a hagyományok gyengülése érzékelhető Franciaországban. Inkább főleg a görögök, továbbá az olaszok és spanyolok számára fontos az étterembe járás. Északabbra a britek a legaktívabbak, és kevésbé szeretnek eljárni valahová a németek, hollandok, továbbá osztrákok.

57 százalék soha nem megy vendéglőbe

Közép-Európában sohasem megy vendéglőbe a lakosság 57 százaléka. A cseheknél azonban csak 24 százalék. Oroszországban és Törökországban az arány meghaladja a 60 százalékot.

Nemzetközileg általános tendencia, hogy a 30 évesnél fiatalabbak gyakrabban étkeznek otthonukon kívül, mint az 50 évesnél idősebbek. Még nagyobb a különbség iskolai végzettség és jövedelem szerint, a képzettebbek és nagyobb keresetűek javára. Nők és férfiak átlagai között alig érzékelhető eltérés. Viszont a városban élők mindennapjaihoz inkább hozzátartoznak a vendéglátóhelyek, mint a falusiakéhoz.

A legutóbbi néhány alkalommal elköltött összeg 2 500 forintnál kevesebb inkább a nőknél, míg 2 500-7 499 forint közé férfiaknál esik. Életkor szerint a 2 500 forint alatti költés inkább jellemző a 39 évesnél fiatalabbakra, a 2 500-7 499 forint pedig főleg a 40-59 évesekre. Iskolai végzettség szerint legkevesebbet az általános iskolát vagy még azt sem befejezettek adtak ki, annál többet a középfokú végzettségűek, míg a legtöbbet kiadók között a diplomások képviselik a legnagyobb arányt.

A térségben itt költik a legtöbbet

Nemzetközi összehasonlításban megállapítható, hogy Közép-Európában a magyarok költik a legtöbbet étteremre. A csehek ugyan gyakran mennek, de négyötödük alkalmanként és fejenként 10 eurónál kevesebbet költ. Szinte hasonló az arány a lengyeleknél, és még magasabb a románoknál. Viszont Nyugat-Európában és az USA-ban a válaszadók kétharmada ad ki egyszerre 10-29 euró közötti összeget. Legnagyvonalúbbak a hollandok, svájciak és belgák.

A vizsgált 21 ország átlagát nézve, a fiatalabbak nagy része 10 eurónál kevesebbet ad ki egyszerre. Ugyanez érvényes az alacsonyabb jövedelmű csoportokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?