Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kevesebb külföldi vendég jött Magyarországra

2003.12.09. 11:46
A kereskedelmi szálláshelyeken január-októberben a vendégek száma 0,7 százalékkal, a vendégéjszakáké 2,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
A külföldi vendégéjszakák száma 6,2 százalékkal csökkent, míg a belföldi vendégek által igénybe vett éjszakáké 3 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele megközelítette a 77 milliárd forintot, folyó áron 1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A szállodák átlagosan 46 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, ami 1 százalékponttal maradt el 2002 azonos időszakától.

Január-szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 1 százalékkal, a vendégéjszakáké 3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Tavaly október végéig a vendégéjszakák száma 4 százalékkal, a külföldi vendégéjszakáké 7 százalékkal mérséklődött egy év alatt. Az idén január-októberben a kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma megközelítette a 2,6 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 8,9 millió volt.

A külföldi vendégforgalom az éjszakák száma alapján minden szállástípusban csökkent. A külföldi vendégéjszakák számának csökkenése - Közép-Magyarország kivételével - a tervezési-statisztikai régiók mindegyikében jellemző volt. Az Európai Unió országaiból 7 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak.

2,8 millió belföldi

Az év elejétől a tizedik hónap végéig 2,8 millió belföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, ahol 7,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégforgalom - az éjszakák száma alapján - a panziók és az ifjúsági szállók kivételével minden szállástípusban bővült. Jelentős mértékű fellendülést jelentettek Nyugat- és Közép-Dunántúlról, valamint a Dél-Alföldről.

Január-októberben a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele folyó áron 1 százalékkal maradt el az előző évitől, a vendéglátóegységek bevétele 1 százalékkal, míg az egyéb szolgáltatásokból származó bevétel 4 százalékkal bővült. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 141,6 milliárd forint bevételt realizáltak január-októberben.

39 millió határátlépés

Az idén az első tíz hónapban a külföldi állampolgárok határátlépéseinek száma megközelítette a 27 milliót, ez gyakorlatilag nem jelent változást az egy évvel korábbihoz képest. A magyar állampolgárok több mint 12 millió alkalommal lépték át az ország határait, ami 12 százalékos élénkülést jelent az előző év január-októberhez képest. Utazási irodák szervezésében 2003 első három negyedévében 419 ezer külföldi érkezett Magyarországra, és 524 ezer magyar állampolgár utazott külföldre. A KSH adatai szerint 14 százalékkal kevesebben jöttek Magyarországra, illetve 1 százalékkal többen utaztak külföldre, mint egy évvel korábban.

Turistaként 380 ezren érkeztek, és 1,359 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ami a bázishoz képest 17, illetve 20 százalékos csökkenés. A külföldre látogató magyar turisták száma és tartózkodási ideje az előző évihez hasonlóan alakult. Januártól szeptemberig 510 ezren utaztak külföldre turistaként, és 3,389 millió éjszakát vettek igénybe. Utazási irodáknál előre lefoglalt külföldi szálláshelyekre 81 ezren utaztak, 478 ezer éjszakára, ami 9-9 százalékos növekedést jelent. Belföldi szervezett idegenforgalomban 514 ezer magyar állampolgár vett részt, számuk 28 százalékkal volt magasabb az előző évinél.