Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elégedetlenségi mozgalmat indítanának a vendéglősök

2003.04.28. 09:05
A jogkövető magatartást folytató étterem-tulajdonos nem tud nyereséget kitermelni, sőt, veszteséges a Vendéglátók Ipartestületének számításai szerint. A szakmának már csak a szürkegazdaságból van nyeresége. Egyes vendéglősök szerint engedetlenségi mozgalom sem kizárt.
A gazdasági környezet továbbra sem segíti a hazai vendéglátókat, holott ez évtől az e szakmát érintő jogszabályi változások között némelyek hatása kedvező. Jelenleg akár 33-féle jogcímen is kell a vendéglősöknek adót, közterhet fizetnie.

A jogkövető magatartás veszteséget termel

A Vendéglátók Ipartestülete által készített modellszámítás szerint - amely egy tízfős, II. osztályú vendéglőt vett alapul - egy 1,8 millió forint havi nettó árbevételű vendéglőben jogkövető magatartás esetén 155 ezer forint veszteség keletkezik. Ez csak 20-25 százalékos áremeléssel, vagy azonos árszint mellett 40-50 százalékos forgalomnövekedéssel hozhat némi nyereséget. Az érintett szakemberek szerint a szűkülő piac nem fogad el ilyen áremelést, s a jelzett forgalomnövekedés is csak vágyálom.

A szakma képviselői szerint a reprezentáció, az áfa visszigénylését érintő tavalyi szigorítás most érezteti hatását, hiszen tavaly az éttermek reprezentációs forgalma 50-70 százalékkal esett e rendelkezés miatt. Emellett például az éttermi textíliák mosásának, vegytisztításának áfakulcsa 25 százalékra nőtt, de az idén a telefonköltségek elszámolásának szigorítása is számottevő egy kisvállalkozásnál. Érthetetlen a szakma számára az is, hogy e vállalkozói kört miért zárta ki a kormányzat az evából.

A szakmai szervezet szükségét látja a vendéglők számának korlátozásának, hiszen manapság bárki nyithat éttermet, nem is szükséges hozzá megfelelő szakmai képzettség. Mások úgy vélik, elég, ha az éttermek számát a piac szabályozza. Az egri Tulipánkert tulajdonosa, Marosfalvi László inkább a szakmai tudást nélkülöző étteremnyitást nehezményezi. Ugyanakkor a fővárosi Belcanto étterem tulajdonosa, Herz György az étterem nyitást-zárást világjelenségnek tartja. E területen mindig is nagy volt a mozgás, így van ez nálunk is. Inkább a gazdasági környezeten kellene változtatni a szakma megerősödése érdekében.

A vendéglők 30 százaléka is bezárhat

Gombás András - aki Budapesten és Drezdában is üzemeltet éttermet - több kollégájával úgy látja, a hazai vendéglők mintegy 30 százaléka a következő évben bezár. Aki menteni próbálja az éttermét, elbocsátásokra kényszerül. Ezért nagy szükség lenne rá, hogy az állam legalább most, az EU-csatlakozás előtti évben segítse e vállalkozói rétegnek. A Miniszterelnöki Hivatal adatai szerint a turisztikai szakma az idén 32,3 milliárd forint támogatást kap, ám ebből a vendéglátásnak egyetlen fillér sem jut - mutat rá Gombás András -, ahogyan a Széchenyi vállalkozásfejlesztési programból sem.

Marosfalvi László szerint olyan nagy az elkeseredés a szakmában, hogy felvetődött valamiféle elégedetlenségi mozgalom indítása is, hogy a kormány végre érdemben foglalkozzon a vendéglátás problémáival.