Konrád
8 °C
26 °C

Egymilliárdos program úszhat el

2004.06.04. 15:30
Bár az állam eddig közel egymilliárd forinttal támogatta, a támogatás idei megvonása miatt megszűnhet a Somody Imre nevével fémjelzett Veresegyházi Életmód Program. Mindez azért furcsa, mert eddig mind az Orbán-, mind a Medgyessy-kormány támogatta a program létrehozásával foglalatoskodó közhasznú társaságot, és elképzelhetőnek tartották országos kiterjesztését is.
Meg kellett indítani az elmúlt héten a Veresegyházi Életmód Program (VÉP) kivitelezését magára vállaló közhasznú társaság felszámolását, mert a szervezet az idei évre gyakorlatilag semmilyen támogatást nem kapott az államtól - tudta meg az Index Somody Imrétől, a társaság ügyvezető igazgatójától. A pénz a költségek minimális szintre csökkentése mellett is csak eddig volt elég.

Biztató kezdetek

A közhasznú társaság egy mintaprogram kifejlesztésén dolgozott, vagyis azon, hogyan lehet a városban (Veresegyházán) és környékén lakó 28 ezer ember életét, oktatási, közigazgatási, kulturális körülményeit modernebbé tenni, európai uniós színvonalúvá emelni. Tapasztalatokat a már 1998-ban elindított Misszió Egészségközpont működtetéséből szerezhettek a fejlesztésen dolgozók. A Misszió működése arra példa, hogy az üzleti életben tanultak hogyan kamatoztathatók az egészségügy hatékonyságának növelésére.

A Veresegyházi Egészségügyi Programot az Orbán-kormány kiemelten támogatta, annak 2002-es indulásakor 540 millió forintot szavaztak meg. A kormányváltást követően a Medgyessy-kormány átvette a programot, és 2003-ban 300 millió forinttal támogatták. Sőt, Medgyessy Péter miniszterelnök tavalyi veresegyházi látogatásán további támogatásról is ígéretet tett - nyilatkozta az Indexnek Somody Imre.

A pénz megszavazásához a miniszterelnök akkor három feltételt szabott. A közhasznú társaságnak a kormány illetékes szerveivel ki kellett dolgozni egy hosszú távú koncepciót, mintaprogramként egy részletes megvalósíthatósági tervet kellett elkészíteni, és meg kellett állapítani, intézményesített formában hogyan függetlenedhetnek az önkormányzatoktól. Ezen kívül 2004-ben legalább két másik kistérségben is meg kellett volna indítani a programot.

Támogatás megvonása

Bár a társaság 2003 szeptemberére teljesítette a feltételeket, és már októberben a kormány elé került a tervezet, a program megakadt. A kabinet kormányhatározatban 732,5 millió forintot különített el a közhasznú társaságnak a 2004-es költségvetés tervezetében, de az MSZP frakciója az utolsó pillanatban, már a végszavazásoknál megfúrta a támogatás megítélését. Somody Imre szerint azért, mert a párt pest megyei vezetői ellenezték a tervet.

A támogatás megvonása azért is volt megdöbbentő, mert abban az időben folyamatos kapcsolatban állt a társaság az akkor még kabinetfőnökként tevékenykedő Draskovics Tibor jelenlegi pénzügyminiszterrel, és a kormány egyértelműen pozitív álláspontját érzékelték.

A kabinet végül - mintegy fájdalomdíjul - államháztartási átcsoportosításokkal megítélt 104 millió forintot a programra. Ez az összeg azonban nem hozzáférhető a társaság számára, mert a pénz az úgynevezett Életmódintézet alapítására van elkülönítve, ezt azonban nem tudják megalapítani a program létezése nélkül.

Somody Imre lapunknak elmondta, egyelőre nem lát kiutat a helyzetből. Bár a jelenlegi kabinetfőnök, Katona Tamás ígéretet tett neki a helyzet tisztázására, egyelőre nem történt semmi. A társaság pénze eddig volt elég, így a múlt héten meg kellett kezdeni a felszámolást. Somody szerint az sem segítene sokat, ha a jövőben megszavaznák a hiányzó pénzeket, hiszen a munkatársaknak fel kellett mondani, és nem lesz könnyű őket újra összeszedni. Így azonban elképzelhető, hogy nem lesz semmi abból a programból, melyre eddig már egymilliárd forintot költött az állam.