József, Bánk
-7 °C
0 °C

A pénzügyminiszter szerint változtatni kell az eván

2005.06.03. 14:02
A pénzügyminiszter szerint az eván változtatni kell, mert be kell zárni azt a kaput, amely most sokak számára a költségvetés megcsapolására szolgál.

Veres János pénzügyminiszter pénteken Pápán egy vállalkozói fórumon elmondta: az evára "rámozdultak olyan ügyeskedők", akik azt a lehetőséget akarták kihasználni, hogy a beérkező számlák áfatartalma és a fizetendő evaösszegek között különbség van, s azon nyerészkedni lehet.

"Azt lehet megígérni, hogy az eva továbbra is kedvező lesz, de valamilyen módon be kell zárni azt a kaput, amely most sokak számára a költségvetés megcsapolására szolgál" - mondta.

Veres János közölte, hogy a miniszterelnök adó- és járulékügyekben bejelentéseket tesz június 13-án a parlamentben. Elmondta: a kormány javaslatai között szerepelni fog az áfa legfelső kulcsának csökkentése, illetve az, hogy az iparűzési adó fizetése más alapon, módon történjen.

Makrogazdasági kérdésekről szólva a pénzügyminiszter elmondta: a magyar vállalkozások, üzleti szereplők jól teljesítenek, az első negyedévben a GDP 3,5 százalékkal nőtt. Közölte: a magyar gazdaság nem mutat válságjeleket, a növekedés 2 százalékponttal gyorsabb mint az uniós átlag, s több mint 3 százalékponttal jobb, mint az eurózóna országainak teljesítménye. "Az ipari termelés és az export bővülése is azt igazolja, hogy nem beszélhetünk válságban és bajban lévő gazdaságról" - mondta.

Veres János szerint az infláció az év végén abban a sávban lesz, ami a kormány prognózisában szerepelt, és a költségvetési hiány alakulását illetően is tartható a kormányzati tervekben szereplő szint. Hozzátette: a májusi államháztartási adat - amit hétfőn hoz nyilvánosságra a tárca - kedvezőbb lesz, mint ami az eredeti prognózisban szerepelt.

Veres János szerint a forint/euró árfolyam az utóbbi néhány hétben a magyar gazdaság egésze szempontjából kedvező irányba mozdult el. A pénzügyminiszter kijelentette: meggyőződése, hogy 2008-ra Magyarország képes lesz teljesíteni az euró 2010-es bevezetésének feltételeit.