A kormánynak nincs árfolyamcélja

2006.06.13. 17:00
"Mi úgy értékeljük, hogy a bejelentett intézkedések az elmúlt napokban még nem kellő mértékben voltak általunk jól kommunikálva" - válaszolta Veres János arra a kérdésre, mivel magyarázható a forint elmúlt napokban zajló gyengülése. A tárcavezető szerint a kormány véglegesítette, és ma, illetve holnap benyújtja a parlamentnek a tervezett megszorító csomag törvényjavaslatait.

A kormánynak nincs árfolyamcélja, a célja a fiskális szigor, amelynek eredményeképpen a forint a piac mérlegelése alapján is kiszámítható és stabil árfolyammal bír majd - mondta Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvői tájékoztatón.

Kéne-e gyengébb árfolyam?

"Mi úgy értékeljük, hogy a bejelentett intézkedések az elmúlt napokban még nem kellő mértékben voltak álltalunk jól kommunikálva" - mondta Veres János annak kapcsán, mivel magyarázható a forint és a részvénypiac esése. Szerinte emiatt fordulhatott elő, hogy többen nem pontosan értették a kormány javaslatainak hatásaként várható egyensúlyjavulás mértékét. Mint mondta, az idei 350 milliárd forintos javulás 640 millió eurónyi kiadáscsökkentésből és 690 millió eurónyi bevételnövelésből tevődik majd össze. A jövőre euróban várt 3,9 milliárdos egyenlegjavulásból 1,5-1,6 milliárd euró a kiadási, 2,3-2,4 milliárd a bevételi oldalon jelentkezik. Szerinte a külföldi elemzők az első hírek alapján nem látták pontosan azt sem, hogy a most elkészült program kapcsán készülő törvényjavaslatok nem csak az idei, hanem a jövő évi egyenlegjavítást is biztosítják.

A tárca vezetője az Index kérdésére hangsúlyozta: az árolyammal kapcsolatban ennyit kíván mondani, érzékeny kérdésről van szó, így nem válaszolt arra, meglepetésként értékelték-e a forint reagálását, illetve, hogy egy gyengébb árfolyam elméletileg könnyebbé tenné-e a fiskális kiigazítást.

Készen vannak a törvények

A tárcavezető bejelentette: készen vannak azok a törvényjavaslatok, amelyek a megszorítás alapját képezik. Az adótörvények módosítására vonatkozó és az új adókat bevezető jogszabályjavaslatokat tájékoztatása szerint még ma, illetve holnap benyújtják a parlamenthez. (Az Országgyűlés honlapjára délután még nem kerültek fel a javaslatok.) A korábban bejelentettekhez képest egy változás van: a pénzintézetekre kirótt adó nem érinti a biztosítótársaságokat. A kormány így 50 helyett 25 milliárd forint bevételt vár az adónemtől, de még vizsgálja, találnak-e olyan megoldást, amely alkotmányossági aggályok nélkül vonatkozatható a biztosítókra is. Az adó kizárólag az állami kamattámogatással érintett tranzakciók nyereséségére vonatkozik majd. Veres kérdésre válaszolva elmondta: semmilyen más javaslat esetében nem merült fel alkotmányossági aggály.

A gyógyszerkassza tervezett, az eredeti hiányhoz képest 40 milliárd forintos idei megtakarításáról a miniszter többszöri kérdésre sem árult el részleteket. Veres János annyit mondott, a gyártókkal és a forgalmazókkal kötött korábbi megállapodás december 31-ig érvényben marad, de ennek keretei között is van lehetőség egy olyan kilenc pontos intézkedés sorozatra, amely lehetővé teszi a túlköltekezés mértékének csökkentését. A részletek az egészsügyi miniszter e héten megjelenő rendeletében vállnak nyilvánossá. Ugyancsak nem részletezhetőek a hétfői 42 milliárdos zárolás után kedden elhatározott, további 70 milliárd forintos zárolás összetevői: egyelőre annyit tudni, minden tárcát érint a döntés, de az egyes tárcákra szabott kereten belül a miniszterek szabad kezet kapnak.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön