Benedek
-5 °C
5 °C

Mi lesz Veres Jánossal?

2006.10.16. 09:36
Katona Tamás távozása a PM államtitkári posztjáról komoly vérveszteség a tárca számára a 2007-es költségvetési tervezés hajrájában, ami ismét felerősíti a Veres János pénzügyminiszter további sorsára vonatkozó találgatásokat is - a Portfolio.hu szemléje szerint így összegzik a szombati és hétfő lapok a fejleményt. Éppen ellentétesen látja a Népszabadság és a Világgazdaság, mint a Napi Gazdaság azt, hogy Katona belső utóda erősítené-e Veres pozícióját.

A Népszabadság szerint amennyiben a tárcán belüli utódválasztás (Várfalvi István szakállamtitkár, illetve Karácsony Imréné adóügyekért felelős szakállamtitkár jöhet szóba) következik be, az azt erősítené, hogy marad Veres, aki mellé az apparátust irányítani képes személy kerülhet. A külső, politikai kötődésű államtitkár érkezése viszont a lap szerint azt is jelezheti: a kormányfő minisztercserében gondolkodik. Hasonlót ír a Világgazdaság is.


Menni vagy maradni?
Mint ismert, Veres távozásáról szeptember elején röppent fel hír, melyet Gyurcsány Ferenc nem teljes határozottsággal cáfolt ("nincs napirenden a kormány átalakítása"). Emiatt továbbra is él az a verzió, hogy Veresnek távoznia kell a 2006-os tényleges költségvetési deficitszám ismertté válása, illetve a 2007-es büdzsé elfogadása után, valamikor a jövő év elején.

A lap egyébként emlékeztet arra, hogy mielőtt László Csaba távozott volna a pénzügyminiszteri székből (2004 eleje), hasonló időben (a költségvetés előkészítése közben) menesztették Thuma József akkori közigazgatási államtitkárt.

A Napi Gazdaság három forgatókönyvet lát Katona utódlása kapcsán: az első szerint házon belül oldják meg a kérdést (említése szerint a gazdaságpolitikáért és a nemzetközi ügyekért felelős szakállamtitkár Kovács Álmos, vagy Várfalvi István jöhet szóba). A második változat szerint egy közigazgatási vagy pénzügyi "karriervezetőt" hozhatnak át egy másik posztról (itt korábbi közigazgatási államtitkárok, konkrétan Katona elődje: Radnai György, a Hitelgarancia Zrt. vezetője jöhet szóba a cikk szerint). A lap szerint ez a két verzió rontaná Veres miniszteri kilátásait, mert a 2002 óta tartó kormányzati ciklusban bevettnek tekinthető, hogy a bizalom megingása esetén a korábbi államtitkárok és helyettes államtitkárok lépnek az első sorba (ilyen volt László Csaba és Draskovics Tibor, illetve Rácz Jenő egészségügyi miniszter esete).

A harmadik verzió szerint az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának egyik politikusa venné át a posztot, ami nem igazán erősítené a tárca szakmai hitelességét. Pártpolitikus utódra a lap szerint azért is szükség lehet, mivel ez növelné a reformok politikai támogatását. Jelzése szerint az egészségügyi reformelképzelések jelentős ellenállásra találtak a szocialisták között.