Magyarország mindenre képes

2007.06.19. 15:08
Veres János pénzügyminiszter szerint elindultak a strukturális reformok is az elmúlt évben, nemcsak a költségvetési hiány lett alacsonyabb. Adóreformról és nyugdíjreformról akkor tárgyal a kormány, ha a szakmai kerekasztalok kifejtették véleményüket.

Magyarország képes volt egy év alatt korrekciót végrehajtani, és elindítani a nélkülözhetetlen strukturális reformokat – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter. A tárcavezető szerint ez olvasható ki az elmúlt hetekben megjelent, nemzetközi szervezetek által adott értékelésekből, így az IMF, az OECD és az EU értékeléséből. Ezek alapján a pénzügyminiszter szerint elismeréssel szóltak az eddigi eredményekről, és követendőnek tartották a konvergenciaprogramban felvázolt pályát.

Szép számok

Az államháztartás hiánya folyamatosan csökkent az elmúlt évben, az első féléves folyamatok igazolják, hogy nemcsak egyszeri intézkedésekről van szó, a kormány hivatalba lépése óta képes volt olyan típusú szigorú gazdálkodásra, amely az idén rendre a tervezettnél kisebb havi hiányszámokat eredményezett – hangsúlyozta Veres János. A májusi hiányadat a végleges számok szerint is 7,5 milliárd forint volt, szemben az előzetesen tervezett 41,1 milliárd forinttal, így az első öt hónapban a költségvetés a várt 3,1 helyett csak a GDP kerek 3 százalékát halmozta fel hiányként. Tekintettel arra is, hogy a hiánypálya technikai okokból az első félévben jelentősebb, a PM az év végére az eredetileg kalkulált 6,8 százalékos hiánycél helyett az előbb 6,6 százalékra módosított prognózist tovább javította, és 6,4 százalékos év végi deficitet vár. Júniusra 253,6 milliárd forint hiányra számít a tárca, ennek oka, hogy a hatodik hónapban az áfa-visszaigénylések és a kamatterhek is százmilliárd forintos nagyságrendű kiadást jelentenek.

A jövő évi tervszámokat illetően a pénzügyminiszter a konvergenciaprogramra hivatkozott: mint mondta, egyelőre sem a várható GDP-növekedési ütemről, sem a több elemzésben a konvergenciaprogramban szereplőnél magasabb hiányt illetően nem született olyan terv, amelyről a kormány tárgyalt volna.

Elindultak a reformok

A pénzügyminiszter azt mondta, az elmúlt egy év intézkedéseinek köszönhetően nőtt a magyar gazdaságpolitika hitelessége, erősödött a bizalom. A kormányzat első évi munkájának értékeléseként Veres János kiemelte, hogy érdemben kiszámíthatóbbá és átláthatóbbá tették az egészségügyi finanszírozást, megjegyezte, a rendszerváltás óta eltelt 17 évben most először számolhat azzal a PM, hogy a gyógyszerkiadások valóban a tervezetten belül maradhatnak. A gazdaság fehérítésére tett intézkedések közül az alkalmi munkavállalás szabályait, a színlelt szerződésekre adott moratórium lejártát, a minimálbér után fizetendő kétszeres járulékterheket emelte ki a miniszter, aki szerint részben éppen ezen intézkedések miatt nőtt a foglalkoztatás, illetve ezzel magyarázható a papíron megjelent és a KSH adatai szerint a vártnál nagyobb, elsősorban meghatározott szektorokat, így az építőipart jellemző magasabb bérkiáramlás.

A nyugdíj- és adóreformot illetően a pénzügyminiszter jelezte, a folyamatban levő kerekasztaltárgyalások eredményét megelőzően a kormány nem tárgyal ilyen irányú javaslatokat.  • Tippek
  • Bankszámla